artritis elleboog

Elleboogartritis is een pijnlijke aandoening die voornamelijk voortkomt uit ontsteking van het ellebooggewricht. Dit kan leiden tot stijfheid, pijn en een beperkt bewegingsbereik, wat dagelijkse activiteiten aanzienlijk kan beïnvloeden.

 

symptomen elleboogartritis

 • pijn
 • stijfheid
 • zwelling
 • warmte
 • crepitus (krakend/scheurend geluid)
 • functieverlies

symptomen

Elleboogartritis manifesteert zich door verschillende symptomen die de levenskwaliteit kunnen beïnvloeden. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: Constante of intermitterende pijn in en rond het ellebooggewricht.
 • Stijfheid: Vooral ‘s ochtends of na een periode van inactiviteit.
 • Zwelling: Zichtbare zwelling rond het gewricht, die kan leiden tot een beperkt bewegingsbereik.
 • Warmte: Het gewricht kan warm aanvoelen als teken van ontsteking.
 • Crepitus: Een krakend of schurend geluid tijdens beweging.
 • Functieverlies: Moeite met het uitvoeren van basisbewegingen zoals buigen of strekken van de arm.

oorzaken

Elleboogartritis kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, die zowel structurele als levensstijlgerelateerde aspecten omvatten:

 • Slijtage: Natuurlijke degeneratie van het kraakbeen in het ellebooggewricht door veroudering.
 • Ontstekingsziekten: Aandoeningen zoals reumatoïde artritis die systemische ontsteking veroorzaken.
 • Posttraumatisch: Na een verwonding zoals een breuk of ernstige kneuzing, waarbij het gewricht beschadigd raakt.
 • Overbelasting: Voortdurende stress op het gewricht door repetitieve bewegingen of zware belasting.
 • Genetische aanleg: Familiale geschiedenis die de vatbaarheid voor artritis kan verhogen.
 • Immune reacties: Waar het lichaamseigen immuunsysteem het gewricht aanvalt, resulterend in ontsteking en pijn.

 

Deze combinatie van symptomen en oorzaken benadrukt de complexiteit van elleboogartritis en onderstreept het belang van een accurate diagnose en gerichte behandeling om de progressie van de ziekte te beheersen en de pijn en beperkingen die het met zich meebrengt te verlichten.

behandeling

Elleboogartritis, gekenmerkt door de degeneratie van kraakbeen in het ellebooggewricht, kan aanzienlijke pijn en functieverlies veroorzaken. De behandeling is gericht op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de gewrichtsfunctie. Hier zijn de belangrijkste behandelingsstrategieën:

Medicamenteuze Behandeling
– Niet-steroïde Ontstekingsremmers (NSAID’s): Deze medicijnen helpen ontsteking en pijn te verminderen en zijn vaak de eerste keuze voor de behandeling van artritissymptomen.
– Corticosteroïde-injecties: Deze injecties worden direct in het ellebooggewricht toegediend om ernstige ontsteking en pijn snel te verminderen.
Pijnstillers: Voor het beheersen van acute pijn kunnen over-the-counter of voorgeschreven pijnstillers worden gebruikt.
Hyaluronzuur: Behandelingen met hyaluronzuur kunnen helpen de smeereigenschappen van het gewricht te verbeteren en pijn te verminderen.

Fysiotherapie
Mobiliteitsoefeningen: Specifieke oefeningen om de bewegingsvrijheid van het ellebooggewricht te behouden en te verbeteren.
Spierversterking: Gerichte oefeningen om de spieren rond de elleboog te versterken, wat kan helpen om het gewricht beter te ondersteunen en verdere degeneratie te vertragen.
Pijnmanagementtechnieken: Zoals warmte- of koudetherapie, die thuis toegepast kan worden om symptomen te verlichten.

Chirurgische Interventies
Elleboogartroscopie: Een minimaal invasieve procedure om beschadigd kraakbeen te verwijderen of kleine reparaties uit te voeren.
– Gewrichtsvervangende operaties: In ernstige gevallen kan een totale elleboogvervanging nodig zijn om de functie te herstellen en pijn te verminderen.

Levensstijlaanpassingen
Regelmatige Lichaamsbeweging: Oefeningen die geschikt zijn voor de conditie van het gewricht om flexibiliteit en kracht te behouden zonder extra belasting.
Uitgebalanceerd Dieet: Een gezond dieet rijk aan ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan helpen bij het beheersen van de symptomen.
Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond gewicht om extra stress op de gewrichten te verminderen.

 

Door deze veelzijdige benadering kan de impact van elleboogartritis worden beheerst, wat leidt tot een verbeterde levenskwaliteit en verminderde pijn. Het is essentieel om deze behandelingen te bespreken met een medisch professional om een plan op maat te ontwikkelen dat is afgestemd op de specifieke behoeften en de ernst van de aandoening.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen