golferselleboog

golferselleboog, medisch bekend als mediale epicondylitis, is een vorm van tendinitis die pijn veroorzaakt aan de binnenkant van de elleboog. Het ontstaat vaak door repetitieve belasting van de spieren en pezen die gebruikt worden voor het buigen van de pols en het draaien van de onderarm.

symptomen van golferselleboog

 • pijn aan binnenkant van elleboog
 • stijfheid van de elleboog
 • zwakte bij activiteiten
 • gevoelloosheid of tintelingen in de elleboog

symptomen

De symptomen van golferselleboog ontwikkelen zich geleidelijk en kunnen in ernst variëren:

 • Pijn aan de Binnenkant van de Elleboog: Vooral verergerd door bewegingen van de pols en hand.
 • Tederheid: Voelbaar op en rond de botten aan de binnenkant van de elleboog.
 • Stijfheid: Beperkte beweging van de elleboog, vooral ‘s ochtends of na rust.
 • Zwakte: Moeite met hand- of polsbewegingen, zoals het vasthouden van voorwerpen.
 • Gevoelloosheid of Tintelingen: Soms uitstralend naar de vingers, vooral de ringvinger en pink.

oorzaken

Golferselleboog wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige en herhaalde belasting:

 • Repetitieve Activiteiten: Overmatig gebruik van de spieren in de onderarm die u helpen om de polsen en vingers te buigen.
 • Onjuiste Technieken: Gebruik van onjuiste slagtechnieken in sporten of bij werkzaamheden die constante polsbewegingen vereisen.
 • Onvoldoende Rust: Niet genoeg rust tussen activiteiten die intensieve onderarmbewegingen vereisen kan bijdragen aan overbelasting.
 • Beroepsmatige Risico’s: Beroepen die fijne handbewegingen vereisen, zoals schilderen of typen.

behandeling

Basisbehandelingen
Rust: Het is essentieel om de elleboog rust te geven en activiteiten die pijn veroorzaken te vermijden om verdere irritatie te voorkomen.
IJstherapie: Regelmatig ijs aanbrengen op de aangedane elleboog kan helpen de pijn en ontsteking te verminderen. Het wordt aanbevolen om ijs meerdere keren per dag gedurende 15 tot 20 minuten toe te passen.

Fysiotherapie
Rekoefeningen: Specifieke oefeningen die gericht zijn op het rekken van de onderarm kunnen helpen om de spieren te ontspannen en de belasting op de elleboog te verminderen.
Versterkende Oefeningen: Oefeningen die de kracht van de onderarmspieren verbeteren, kunnen helpen de elleboog te stabiliseren en toekomstige blessures te voorkomen.
Manuele Therapie: Technieken zoals massage en mobilisaties kunnen helpen om de bloedcirculatie te verbeteren en spierspanningen te verminderen.

Ondersteunende Apparatuur
Elleboogbraces: Het gebruik van een speciaal ontworpen elleboogbrace kan ondersteuning bieden en de spanning op de getroffen spieren verminderen tijdens dagelijkse activiteiten en sport.

Geleidelijke Hervatting van Activiteiten
Techniekaanpassing: Aanpassingen in sporttechnieken of dagelijkse activiteiten kunnen nodig zijn om herhaling van de golferselleboog te voorkomen.
Geleidelijke Belasting: Het langzaam opbouwen van belasting en het integreren van oefeningen zorgt ervoor dat de elleboog sterker wordt zonder overbelast te raken.

Aanvullende Behandelopties
Corticosteroïde-injecties: Voor hardnekkige gevallen van mediale epicondylitis kunnen injecties met corticosteroïden worden overwogen om de ontsteking snel te verminderen.
Advies en Onderwijs: Voorlichting over het voorkomen van overbelasting en het belang van goede ergonomie kan verdere problemen helpen voorkomen.

Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de symptomen van golferselleboog en het bevorderen van een gezonde herstelomgeving, terwijl tegelijkertijd de functionaliteit van de elleboog wordt verbeterd. Regelmatige communicatie met en begeleiding van een gezondheidsprofessional is belangrijk voor het beste resultaat.

adviezen voor golfelleboog

Blijf Bewegen

 • Lichte Oefening: Voorkom stijfheid door lichte oefeningen en stretchoefeningen die specifiek zijn voor de elleboog en onderarm.
 • Regelmatige Rekoefeningen: Helpen de flexibiliteit te verbeteren en de spanning op de pezen te verminderen.

Anders Bewegen

 • Aanpassing van Technieken: Verander bewegingen die pijn veroorzaken, zowel in sport als bij dagelijkse activiteiten.
 • Gebruik van Hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van elleboogbraces of ergonomische gereedschappen die de belasting verminderen.

Werken en Sport

 • Aanpassingen op de Werkplek: Bespreek met uw werkgever de mogelijkheid om uw werkruimte aan te passen of speciaal gereedschap te gebruiken.
 • Sporttechniek aanpassen: Werk met coaches of therapeuten om veilige en effectieve methoden te ontwikkelen die de belasting op de elleboog verminderen.

Deze geïntegreerde benadering helpt niet alleen bij het beheren van de symptomen van golferselleboog, maar bevordert ook een sneller herstel en voorkomt toekomstige complicaties.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen