faciitis plantaris

Fasciitis plantaris is een inflammatoire aandoening die pijn veroorzaakt aan de onderkant van de voet, met name bij de hiel. Het is een veelvoorkomend probleem, vooral onder hardlopers en mensen die lange perioden staan, en kan significant impact hebben op dagelijkse activiteiten en levenskwaliteit.

 

faciitis plantaris symptomen

 • hevige pijn in de hiel
 • stijfheid en pijn in voetboog
 • tederheid
 • zwelling
 • roodheid en warmte
 • toename van pijn na rust

symptomen

De symptomen van fasciitis plantaris omvatten:

 • Hevige Pijn in de Hiel: Vooral voelbaar met de eerste stappen na het opstaan of na lange perioden van zitten.
 • Stijfheid en Pijn in de Voetboog: Die vaak verergert aan het einde van de dag of na langdurige activiteiten.
 • Tederheid: Bij aanraking aan de onderkant van de voet, dicht bij de hiel.
 • Zwelling: Lichte tot matige zwelling rond de hiel kan aanwezig zijn.
 • Roodheid en Warmte: Deze symptomen kunnen soms verschijnen in het getroffen gebied.
 • Toename van Pijn na Rust: Een kenmerkend symptoom waarbij de pijn intenser wordt na een rustperiode.

oorzaken

Fasciitis plantaris kan door diverse factoren worden veroorzaakt, waaronder:

 • Overbelasting door Sport of Activiteit: Vooral bij activiteiten die een hoge druk op de hiel en de aanliggende weefsels leggen, zoals hardlopen of lang staan.
 • Ongepaste Schoenen: Schoeisel dat onvoldoende ondersteuning of demping biedt kan bijdragen aan het ontstaan van de aandoening.
 • Overgewicht: Extra gewicht verhoogt de stress op de plantaire fascia.
 • Structuur van de Voet: Mensen met een abnormale voetstructuur zoals een hoge boog of platvoeten zijn vatbaarder voor fasciitis plantaris.
 • Leeftijd: Het risico op fasciitis plantaris neemt toe met de leeftijd, vooral bij personen tussen 40 en 60 jaar oud.
 • Stijve Achillespees: Mensen met een stijve Achillespees of kuitspieren kunnen meer vatbaar zijn voor fasciitis plantaris door de extra trekkracht op de hiel.

 

Het begrijpen van deze oorzaken is cruciaal voor de preventie en behandeling van fasciitis plantaris. Een juiste diagnose en aangepaste behandeling kunnen helpen de pijn te beheersen en de voetfunctie te herstellen.

behandeling

Fasciitis plantaris is een veelvoorkomende aandoening die pijn veroorzaakt in de onderkant van de voet, vooral rond de hiel. Deze pijn is te wijten aan de ontsteking van de fascia, het dikke bindweefsel dat de bodem van de voet bedekt. Hier volgt een gedetailleerde uiteenzetting van de aanbevolen behandelingen:

Rust en IJs:
– Beperk activiteiten die pijn in de voet veroorzaken, zoals langdurig staan of rennen.
– Pas ijs toe op de pijnlijke plek voor 15-20 minuten, meerdere keren per dag om de ontsteking en pijn te verminderen.

Ondersteunend Schoeisel en Inlegzolen:
– Draag schoenen met goede ondersteuning en demping om de druk op de fascia te minimaliseren.
– Gebruik orthopedische inlegzolen die speciaal zijn ontworpen om de boog van de voet te ondersteunen en de spanning op de fascia te verminderen.

Nachtspalk:
– Een nachtspalk kan gedragen worden tijdens het slapen om de voet in een gebogen positie te houden. Dit helpt de fascia licht gestrekt te houden, waardoor de ochtendstijfheid en pijn worden verminderd.

Fysiotherapie:
– Professionele begeleiding bij het uitvoeren van oefeningen die de flexibiliteit en kracht van de voetspieren verbeteren.
– Specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en de fascia zelf, om de spanning en ontsteking te verminderen.

Corticosteroïde-injecties:
– In gevallen waar conservatieve behandelingen onvoldoende zijn, kunnen corticosteroïde-injecties direct in de fascia worden gegeven om ernstige ontsteking te verminderen.

Geleidelijke Belasting:
– Het is cruciaal om de voet geleidelijk te belasten en terug te keren naar normale activiteiten om herhaling van pijn te voorkomen.
– Vermijd activiteiten die de symptomen kunnen verergeren tijdens het herstelproces.

Deze behandelingsstrategieën bieden een uitgebreide aanpak om de symptomen van fasciitis plantaris te beheersen en het herstel te bevorderen. Het is belangrijk om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voor een persoonlijk behandelplan.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen