hielspoor

Fasciitis plantaris is een pijnlijke ontsteking van de fascia, het dikke weefsel aan de onderkant van de voet. Dit veelvoorkomende probleem treft vooral mensen die veel staan of intensieve activiteiten uitvoeren, en kan significant impact hebben op de mobiliteit en dagelijkse activiteiten.

 

 

 

 

symptomen hielspoor

 • intense hielpijn
 • stijfheid
 • pijn die verergert na activiteit
 • tederheid
 • zwelling

symptomen

Voordat we de specifieke symptomen bespreken, is het belangrijk om te weten dat fasciitis plantaris zich meestal manifesteert als een scherpe pijn in de hiel, vooral voelbaar bij de eerste stappen na een periode van rust of langdurig zitten. Hier zijn de belangrijkste symptomen:

 • Intense Hielpijn: Sterk voelbaar bij het zetten van de eerste stappen in de ochtend of na lang zitten.
 • Stijfheid: De voetboog kan stijf aanvoelen, vooral na periodes van inactiviteit.
 • Pijn die Verergert na Activiteit: Hoewel de pijn kan afnemen tijdens beweging, komt het vaak hevig terug na het voltooien van fysieke activiteiten.
 • Tederheid: De onderkant van de voet kan zeer gevoelig zijn bij aanraking, met name langs de boog en de hiel.
 • Zwelling: Een milde tot matige zwelling kan optreden in de hiel of voetboog.

oorzaken

Fasciitis plantaris kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, die vaak samenhangen met overbelasting van de fascia plantaris. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

 • Overbelasting door Sport of Langdurig Staan: Veelvoorkomend bij hardlopers, dansers, of mensen met beroepen die langdurig staan vereisen.
 • Ongepaste Schoenen: Schoenen die onvoldoende steun bieden aan de voetboog of die niet geschikt zijn voor de specifieke voetstructuur van een individu kunnen fasciitis plantaris veroorzaken.
 • Overgewicht en Obesitas: Extra gewicht verhoogt de druk op de fascia plantaris, wat bijdraagt aan de kans op ontsteking.
 • Voetstructuurproblemen: Mensen met een abnormale looppatroon of voetstructuur, zoals een hoge voetboog of platvoeten, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van deze aandoening.
 • Leeftijd: Fasciitis plantaris komt vaker voor bij mensen tussen 40 en 60 jaar, vooral bij vrouwen.

 

Deze informatie biedt een basis voor het begrijpen van de symptomen en oorzaken van fasciitis plantaris, wat cruciaal is voor de diagnose en behandeling van deze veelvoorkomende voetklacht.

behandeling

Hielspoor is een voetconditie die gekenmerkt wordt door de vorming van een botachtige uitgroei onder de hiel, wat pijn en ongemak kan veroorzaken. Hieronder volgen de aanbevolen behandelingsopties om de symptomen van hielspoor effectief te beheren en de voetgezondheid te verbeteren:

Rust en IJs:
– Vermijd activiteiten die directe druk uitoefenen op de hiel, zoals langdurig staan of hardlopen.
– Pas regelmatig ijs toe op de hiel om ontsteking en pijn te verminderen. Gebruik een ijskompres gedurende 15-20 minuten, meerdere keren per dag.

Ondersteunend Schoeisel en Inlegzolen:
– Draag schoenen met goede ondersteuning en demping om de druk op de hiel te minimaliseren.
– Gebruik orthopedische inlegzolen die speciaal ontworpen zijn om de hiel en voetboog te ondersteunen, wat de belasting op de peesplaat vermindert.

Nachtspalk:
– Overweeg het gebruik van een nachtspalk die de voet in een licht gestrekte positie houdt tijdens de slaap, wat kan helpen de peesplaat te ontspannen en pijn te verminderen bij het eerste ochtendgebruik.

Fysiotherapie:
– Engageer in een fysiotherapieprogramma om de flexibiliteit en kracht van de voetspieren te verbeteren.
– Volg specifieke rekoefeningen voor de kuitspieren en de peesplaat onder de voet om de spanning te verminderen en de mobiliteit te bevorderen.

Corticosteroïde-injecties:
– In gevallen waar conservatieve behandelingen niet voldoende zijn, kunnen corticosteroïde-injecties worden overwogen om ernstige ontsteking snel te verminderen.

Geleidelijke Belasting:
– Het is essentieel om de belasting op de hiel geleidelijk op te voeren tijdens het herstelproces.
– Begin met lichte activiteiten en bouw langzaam op naar meer belastende activiteiten, terwijl u let op eventuele terugkeer van symptomen.

 

Deze gecombineerde benadering biedt een grondige behandeling van hielspoor, met als doel de pijn te beheren en de functie van de voet te herstellen. Het is belangrijk om een voetenspecialist of fysiotherapeut te raadplegen voor een op maat gemaakt behandelplan dat past bij uw specifieke situatie en behoeften.

vervolg hielspoor

De meeste patiënten ervaren een aanzienlijke vermindering van pijn binnen enkele maanden, en vaak verdwijnen de klachten volledig binnen een jaar. Het is mogelijk om eerst te wachten en te zien of de klachten vanzelf verdwijnen.

Bij aanhoudende of ernstige klachten zijn er diverse behandelopties beschikbaar, kijk hierboven.

Indien nodig kan uw huisarts u doorverwijzen naar een orthopedisch specialist. Dit gebeurt vooral als er onzekerheid bestaat over de diagnose of de oorzaak van uw klachten. Een specialist kan dan bepalen of u hielspoor heeft of dat er sprake is van een andere aandoening.

Over het algemeen zal de orthopeed de behandelingen aanbevelen die ook door de huisarts worden voorgesteld voor hielspoor.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen