rhizarthritis

Rhizartritis, ook bekend als duimartrose, treedt op wanneer het kraakbeen in het duimgewricht geleidelijk verslechtert, wat leidt tot ontsteking, pijn en verminderde functionaliteit. Het kan worden veroorzaakt door overmatig gebruik van de duim, genetische factoren, of gewrichtsletsel.

De behandeling van rhizartritis kan conservatief zijn en omvat rust, het vermijden van activiteiten die de duim belasten, het gebruik van spalken of braces om de duim te ondersteunen, en het nemen van ontstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s om pijn en zwelling te verminderen. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de spieren rond de duim te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

In gevallen waarin conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een corticosteroïdeninjectie in het duimgewricht worden overwogen om ontsteking te verminderen en pijn te verlichten. Chirurgische ingreep, zoals een duimgewrichts vervanging, kan nodig zijn als de aandoening ernstig is en de symptomen niet reageren op andere behandelingen.

Naast medische behandelingen zijn er ook zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het beheersen van rhizartritis. Dit omvat het vermijden van herhaalde belasting van de duim, het gebruik van ergonomische hulpmiddelen om de spanning op de duim te verminderen, en het doen van specifieke oefeningen om de mobiliteit en kracht van de duim te verbeteren.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als u symptomen van rhizartritis ervaart, omdat vroege behandeling kan helpen om verdere complicaties te voorkomen. Met de juiste zorg en behandeling kunnen de symptomen van rhizartritis worden beheerst en kan de functionaliteit van de duim worden behouden.

Symptomen van Rhizartritis

  • Pijn en gevoeligheid in de duimgewrichten
  • Zwelling en stijfheid rond de duim
  • Moeite met grijpen en knijpen
  • Verminderde bewegingsbereik van de duim

volg ons

makkelijk betalen