triggervinger / springvinger

Triggervinger, ook wel springvinger genoemd, is een aandoening die optreedt wanneer de pezen in de vinger ontstoken en gezwollen raken, waardoor de vinger in een gebogen positie vast komt te zitten. Deze aandoening kan één of meerdere vingers aantasten en komt vaker voor bij mensen die repetitieve handbewegingen maken, zoals muzikanten, arbeiders . Ook mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes en Reumatoïde Artritis hebben eerder last van een triggervinger.

symptomen van een Triggervinger of Springvinger

 • Pijn en stijfheid in de vinger, vooral 's ochtends
 • Een knappend of klikkend geluid bij beweging
 • Een vinger die vastzit in een gebogen positie en plotseling recht schiet
 • Zwelling en gevoeligheid aan de basis van de vinger
 • Verminderde gripkracht

symptomen

Een triggervinger of springvinger kan verschillende symptomen veroorzaken die de functionaliteit van de vinger beïnvloeden:

 • Pijn en stijfheid in de vinger, vooral ‘s ochtends: Ervaar pijn en stijfheid in de vinger, die vooral ‘s ochtends bij het ontwaken merkbaar kan zijn.
 • Een knappend of klikkend geluid bij beweging: Bij het buigen of strekken van de vinger kan een hoorbaar knappend of klikkend geluid optreden.
 • Een vinger die vastzit in een gebogen positie en plotseling recht schiet: De vinger kan vast komen te zitten in een gebogen positie (flexie) en dan plotseling recht schieten bij het strekken (extensie).
 • Zwelling en gevoeligheid aan de basis van de vinger: Er kan zwelling en gevoeligheid optreden rondom de basis van de vinger, waar de peesontsteking zich bevindt.
 • Verminderde gripkracht: Door de pijn en bewegingsbeperking kan de gripkracht van de hand verminderd zijn.

 

Deze symptomen kunnen variëren in ernst afhankelijk van de individuele conditie. Als u deze symptomen ervaart, is het raadzaam om medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en passende behandeling om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

oorzaken

Triggervinger ontstaat meestal door irritatie en ontsteking van de pezen die de vinger buigen. De belangrijkste oorzaken en risicofactoren zijn:

 • Repetitieve Bewegingen: Beroepen of activiteiten die veel herhaalde handbewegingen vereisen.
 • Medische Aandoeningen: Diabetes en Reumatoïde Artritis.
 • Leeftijd en Geslacht: Vrouwen en mensen boven de 40 jaar hebben een hoger risico.

behandeling

Behandelingen van een triggervinger zijn gericht op het verminderen van de ontsteking en het herstellen van de normale vingerbeweging. Enkele effectieve behandelingen zijn:

 • Rust en Spalken: Het rust geven aan de vinger en het dragen van een spalk om beweging te beperken en genezing te bevorderen.
 • Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen om de zwelling en pijn te verminderen.
 • Injecties: Corticosteroïde-injecties voor het verminderen van de ontsteking.
 • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de pees vrij te maken en de normale beweging te herstellen.

leefstijl en preventie

Preventie van triggervinger omvat het vermijden van overmatige belasting van de vingers en het nemen van pauzes tijdens repetitieve handbewegingen. Regelmatige stretching en versterkingsoefeningen voor de handen en vingers kunnen ook helpen om de flexibiliteit en kracht te behouden, waardoor het risico op een triggervinger wordt verminderd.

Door vroegtijdig in te grijpen bij de eerste tekenen van een triggervinger en passende behandelingen te volgen, kan de handfunctionaliteit herstellen en verdere complicaties worden voorkomen.

diagnose

De diagnose van triggervinger wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. De arts richt zich op de medische geschiedenis en zal een grondig onderzoek van de hand en vingers uitvoeren om de diagnose te bevestigen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen