achterste kruisbandletsel

Achterste kruisbandletsel (PCL-letsel) is een blessure die de ligamenten in het midden van de knie aantast en zorgt voor stabiliteit door de knie te beschermen tegen achterwaartse bewegingen. Dit letsel komt minder vaak voor dan voorste kruisbandletsel en wordt vaak veroorzaakt door een directe impact op de voorzijde van de knie, zoals bij een auto-ongeluk of sportblessure.

 

 

symptomen achterste kruisbandletsel

 • Pijn en zwelling in de knie
 • Instabiliteit van de knie
 • Moeite met lopen of het dragen van gewicht
 • Stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid
 • Zwakte in de spieren

symptomen

Achterste kruisbandletsel kan verschillende symptomen veroorzaken die de mobiliteit en het comfort van de patiënt beïnvloeden:

 • Pijn en zwelling in de knie: Vaak optredend direct na het letsel en aanhoudend gedurende de herstelperiode.
 • Instabiliteit van de knie: Gevoel van onzekerheid bij het lopen of bewegen van de knie.
 • Moeite met lopen of het dragen van gewicht: Door verminderde stabiliteit kan het moeilijk zijn om normale activiteiten uit te voeren.
 • Stijfheid en verminderde bewegingsvrijheid: Beperkingen in het volledig strekken of buigen van de knie, vooral in de eerste dagen na het letsel.
 • Zwakte in de spieren rond de knie: Vanwege de blessure kan spierzwakte optreden, wat bijdraagt aan de symptomen.

oorzaken

Achterste kruisbandletsel ontstaat meestal door een krachtige impact die de knie naar achteren duwt, zoals een botsing in sport of een val op een gebogen knie. Andere risicofactoren zijn deelname aan contactsporten en activiteiten die een hoge belasting van de knie vereisen.

 • Sportblessures: Vaak gezien bij sporten met veel draaibewegingen zoals voetbal, basketbal en skiën.
 • Auto-ongevallen: Impact op het kniegewricht bij auto-ongevallen kan leiden tot kruisbandletsel.
 • Directe impact op de knie: Bijvoorbeeld door een val op de knie of een stoot tegen het gewricht.

 

diagnose

De diagnose begint met een gedetailleerd lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de knie controleert op tekenen van instabiliteit, zwelling en pijn. Specifieke tests zoals de achterwaartse schuiflade test kunnen worden gebruikt om de stabiliteit van de PCL te beoordelen. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s en MRI-scans kunnen helpen om de mate van schade aan de PCL en andere structuren in de knie te visualiseren.

behandeling

Behandeling van achterste kruisbandletsel varieert afhankelijk van de ernst van het letsel. Voor milde tot matige letsels kan een conservatieve aanpak voldoende zijn. Dit omvat rust, ijsapplicatie, compressie en elevatie (de RICE-methode) om pijn en zwelling te verminderen. Fysiotherapie is essentieel om de spieren rond de knie te versterken en de stabiliteit te verbeteren.

Bij ernstige PCL-letsels, vooral wanneer er sprake is van instabiliteit of bijkomende letsels aan andere ligamenten, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de PCL te repareren of te reconstrueren. De operatie wordt meestal gevolgd door een intensief revalidatieprogramma om de kracht en mobiliteit van de knie te herstellen.

leefstijl en preventie

Het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de flexibiliteit kunnen helpen om het risico op achterste kruisbandletsel te verminderen. Het dragen van beschermende uitrusting tijdens contactsporten en het vermijden van risicovolle activiteiten kan ook bijdragen aan de preventie van dit letsel.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van achterste kruisbandletsel om verdere complicaties te voorkomen en de juiste behandeling te krijgen. Met een uitgebreide aanpak kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale kniefunctionaliteit worden hersteld.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen