artritis / ontsteking knie

Knieartritis is een ontstekingsaandoening die de gewrichten aantast en kan leiden tot aanzienlijke pijn en verminderde mobiliteit. Er zijn verschillende vormen van artritis die de knie kunnen aantasten, waaronder Reumatoïde Artritis, artrose en jicht. De symptomen en de behandeling kunnen variëren afhankelijk van het type artritis.

Symptomen Artritis van de knie

 • pijn en zwelling
 • stijfheid, vooral 's ochtends
 • zwelling
 • warmte en roodheid
 • beperkte bewegingsvrijheid

symptomen

Het herkennen van de symptomen is essentieel voor een tijdige en effectieve behandeling van knieartritis.

 • Pijn: Constant of pulserend, verergert vaak na activiteit.
 • Stijfheid: Vooral na perioden van inactiviteit of ‘s ochtends.
 • Zwelling: Kan zacht of hard aanvoelen, afhankelijk van de ontsteking.
 • Roodheid en Warmte: De huid rond het gewricht kan warm en rood zijn.
 • Verminderde Bewegingsvrijheid: Moeite met buigen of strekken van de knie.
 • Geluiden: Krakende of schurende geluiden tijdens het bewegen.

oorzaken

De oorzaken van knieartritis kunnen variëren afhankelijk van het type. Reumatoïde Artritis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem het gewrichtskraakbeen aanvalt. Artrose, de meest voorkomende vorm, is een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen in de knie slijt. Jicht wordt veroorzaakt door de ophoping van urinezuurkristallen in het gewricht.

Risicofactoren zijn onder andere leeftijd, genetische aanleg, eerdere gewrichtsblessures, overgewicht en bepaalde beroepen of activiteiten die de knie overmatig belasten.

Enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren voor artritis van de knie zijn onder meer:

 • Leeftijd: Het risico op artritis neemt toe naarmate men ouder wordt, omdat het kraakbeen in de loop van de tijd kan slijten.
 • Gewrichtsbeschadiging: Eerdere blessures of trauma aan de knie kunnen het risico op artritis vergroten.
 • Genetica: Familiegeschiedenis van artritis kan het risico op het ontwikkelen van de aandoening verhogen.
 • Overgewicht: Overmatig lichaamsgewicht legt extra druk op de gewrichten, wat kan leiden tot versnelde slijtage van het kraakbeen.

behandeling en diagnose

De diagnose van knieartritis begint met een lichamelijk onderzoek en bespreking van de symptomen. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of echografie kunnen helpen om de mate van gewrichtsschade te beoordelen. Bloedonderzoek en gewrichtsvloeistofanalyse kunnen nuttig zijn bij het identificeren van specifieke vormen van artritis zoals reumatoïde artritis of jicht.

Behandeling van knieartritis is gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het vertragen van de progressie van de ziekte. Conservatieve behandelingen zijn vaak de eerste stap en omvatten fysiotherapie, waarbij oefeningen worden voorgeschreven om de spieren rond de knie te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Het aanbrengen van ijs op het gewricht kan helpen om ontsteking en pijn te verminderen.

Medicijnen zoals pijnstillers, ontstekingsremmers en specifieke artritis-medicijnen (zoals DMARD’s voor reumatoïde artritis) kunnen worden voorgeschreven om symptomen te beheersen. Injecties met corticosteroïden of Hyaluronzuur kunnen ook verlichting bieden. In ernstige gevallen, wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn, zoals een knieartroscopie of volledige knievervanging.

leefstijl en preventie

Het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige oefening en het vermijden van activiteiten die de knieën overmatig belasten, kunnen helpen bij het beheren van knieartritis. Het is belangrijk om een evenwichtige benadering te volgen, waarbij de knieën worden ondersteund zonder overbelasting.

Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen de progressie van knieartritis vertragen en de kwaliteit van leven verbeteren. Met een uitgebreide aanpak kunnen veel mensen met knieartritis hun symptomen effectief beheersen en een actief en bevredigend leven blijven leiden. Neem contact met medische hulp op.

Advies voor het omgaan met knieartritis

Praktische Tips voor Dagelijks Beheer: Een proactieve benadering kan helpen om de symptomen te beheersen en de algehele gezondheid van de knie te verbeteren.

 • Blijf Bewegen: Zorgvuldig geselecteerde oefeningen kunnen de flexibiliteit en kracht onderhouden zonder extra belasting.
 • Anders Bewegen: Aanpassingen in dagelijkse activiteiten om de belasting op de knieën te minimaliseren.
 • Werken en Sporten: Werkplekaanpassingen en keuze van sporten die minder belastend zijn voor de knieën.
 • Gebruik van Hulpmiddelen: Overweeg het gebruik van wandelstokken of braces om steun te bieden tijdens activiteiten.
 • Voedingsadviezen: Anti-inflammatoire diëten kunnen helpen ontstekingen te verminderen en algemene gezondheid te verbeteren.
 • Medisch Advies: Regelmatige controle en overleg met een gezondheidsprofessional om de voortgang en behandeling te monitoren.

 

Deze gids biedt een uitgebreide kijk op de behandeling van artritis en ontsteking in de knie, gericht op het verminderen van symptomen en het verbeteren van levenskwaliteit.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen