binnenband letsel

Binnenbandletsel van de knie, ook bekend als een letsel aan de mediale collaterale band (MCL), is een veelvoorkomende blessure die optreedt wanneer de binnenste ligamenten van de knie worden beschadigd. Dit letsel kan variëren van lichte verrekkingen tot volledige scheuren, afhankelijk van de ernst van de impact of draaibeweging die het letsel heeft veroorzaakt.

symptomen binnenband Letsel Knie

 • Pijn aan de binnenkant van de knie
 • Zwelling en gevoeligheid langs de MCL
 • Instabiliteit of gevoel van 'uitglijden' in de knie
 • Beperkte bewegingsvrijheid, vooral bij buigen of strekken
 • Mogelijke bloeduitstortingen rondom het kniegewricht

symptomen

Binnenbandletsel van de knie, ook bekend als letsel aan het mediale collaterale ligament (MCL), kan verschillende symptomen veroorzaken die de functionaliteit en het comfort van de patiënt beïnvloeden:

 • Pijn aan de binnenkant van de knie: Dit is een veelvoorkomend symptoom, vooral bij bewegingen waarbij de binnenkant van de knie wordt belast.
 • Zwelling en gevoeligheid langs de MCL: Direct na het letsel kan er zwelling optreden langs de binnenkant van de knie, samen met gevoeligheid bij aanraking.
 • Instabiliteit of gevoel van ‘uitglijden’ in de knie: Patiënten kunnen een gevoel ervaren alsof de knie uit zijn positie glijdt, vooral bij het bewegen of belasten van de knie.
 • Beperkte bewegingsvrijheid, vooral bij buigen of strekken: Het kan moeilijk zijn om de knie volledig te buigen of te strekken vanwege pijn en stijfheid.
 • Mogelijke bloeduitstortingen rondom het kniegewricht: In sommige gevallen kan er een bloeduitstorting (hematoom) ontstaan rondom het kniegewricht als gevolg van het letsel.

 

Deze symptomen kunnen variëren in ernst afhankelijk van de graad van het MCL letsel, van mild tot ernstig. Het is essentieel om bij vermoeden van een MCL letsel medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en behandeling, om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen.

oorzaken

Enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren voor binnenbandletsel van de knie zijn onder meer:

 • Sportblessures: Contactsporten zoals voetbal, hockey en rugby brengen een verhoogd risico met zich mee op MCL-blessures door plotselinge impact of draaibewegingen.
 • Valpartijen: Een directe klap op de buitenkant van de knie kan de MCL belasten en beschadigen.
 • Overbelasting: Herhaalde belasting van de knie door langdurige activiteiten kan het risico op MCL-blessures vergroten, vooral bij onvoldoende rust of herstel.

behandeling

Behandelingsopties voor binnenbandletsel van de knie zijn afhankelijk van de ernst van het letsel en de individuele behoeften van de patiënt. Conservatieve behandelingen omvatten:

 • Rust en IJs: Rust nemen om het letsel te laten genezen en regelmatig ijs aanbrengen om zwelling te verminderen.
 • Compressie en Elevatie: Het dragen van een compressieverband en het hoog houden van de knie kunnen helpen om zwelling te verminderen.
 • Fysiotherapie: Gerichte oefeningen om de spieren rondom de knie te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
 • Kniebrace: Het dragen van een kniebrace kan de MCL ondersteunen en stabiliteit bieden tijdens het herstelproces.

 

In ernstige gevallen, zoals bij het volledige scheuren van de MCL, kan een chirurgische reconstructie van het letsel nodig zijn om de stabiliteit van de knie te herstellen en verdere schade te voorkomen.

leefstijl en preventie

Het voorkomen van binnenbandletsel van de knie omvat het nemen van voorzorgsmaatregelen tijdens sportactiviteiten, zoals het dragen van beschermende uitrusting en het vermijden van risicovolle situaties. Het versterken van de spieren rondom de knie door regelmatige oefeningen kan ook helpen om de stabiliteit van de knie te verbeteren en het risico op letsel te verminderen.

diagnose

De diagnose van binnenbandletsel van de knie begint met een grondig lichamelijk onderzoek en het beoordelen van de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s of MRI kunnen worden gebruikt om de ernst van het letsel te beoordelen en eventuele bijkomende schade aan de knie vast te stellen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen