hypermobiele patella

Een hypermobiele patella, oftewel een overbeweeglijke knieschijf, is een aandoening waarbij de knieschijf meer beweegt dan normaal binnen de trochlea, de groef aan de voorkant van het kniegewricht. Deze overmatige beweging kan leiden tot pijn, instabiliteit en een verhoogd risico op subluxatie of zelfs volledige dislocatie van de patella.

Symptomen van een Hypermobile Patella

 • frequent gevoel van "uit de kom schieten"
 • pijn aan de voorkant van de knie
 • krakende geluiden
 • zwelling of stijfheid rond de knieschijf

symptomen

Het herkennen van de symptomen is essentieel voor een effectieve diagnose en behandeling.

 • Frequente Knieontwrichtingen: De patella schiet uit de normale positie.
 • Pijn rond de Knie: Vooral rond de knieschijf.
 • Geluiden: Krakende of knallende geluiden bij het buigen van de knie.
 • Zwelling: Vaak zichtbaar rond de knieschijf.

oorzaken en risicofactoren

 

Hypermobiliteit van de patella kan veroorzaakt worden door anatomische afwijkingen zoals een ondiepe trochlea, een hoge patella (patella alta), zwakke of onevenwichtige dijspieren, of genetische aanleg voor hypermobiliteit van gewrichten. Trauma aan de knie of activiteiten die repetitieve stress op de knieschijf leggen, zoals sporten die draaien en springen vereisen, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

 • Slappe Ligamenten: Natuurlijk slappe ligamenten kunnen de stabiliteit van de knieschijf verminderen.
 • Onjuiste Spierbalans: Zwakte in de spieren rond de knie die de knieschijf niet goed ondersteunen.
 • Trauma: Verwondingen die de structuren rond de knieschijf beschadigen.
 • Aangeboren Afwijkingen: Structurele afwijkingen van de knie vanaf de geboorte.

behandeling en diagnose

De diagnose van een hypermobiele patella wordt gesteld door een grondig lichamelijk onderzoek. De arts zal de beweging en stabiliteit van de knieschijf testen en de spierkracht en flexibiliteit rondom de knie evalueren. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen worden gebruikt om de anatomie van het kniegewricht te beoordelen en eventuele structurele afwijkingen te identificeren.

Behandeling van een hypermobiele patella begint meestal met conservatieve methoden. Fysiotherapie is cruciaal om de spieren rond de knie te versterken, vooral de quadriceps en de heupspieren, wat helpt om de knieschijf op zijn plaats te houden. Braces of tape kunnen ook worden gebruikt om de knieschijf te stabiliseren tijdens dagelijkse activiteiten en sporten.

Medicatie zoals ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kan worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen. Bij ernstige gevallen, of wanneer conservatieve behandeling niet effectief is, kan chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Procedures zoals mediale patellofemorale ligamentreconstructie (MPFL), laterale release, of osteotomie kunnen worden overwogen om de uitlijning van de patella te verbeteren en de stabiliteit van de knie te herstellen.

advies bij hypermobiele patella

Praktische Tips voor Dagelijks Beheer: Het beheren van een hypermobiele patella vereist zorgvuldige aandacht voor zowel medische als lifestyle-interventies.

 • Blijf Bewegen: Lichte tot matige oefeningen die de knie niet overbelasten kunnen helpen om de omliggende spieren te versterken.
 • Anders Bewegen: Vermijd sporten en activiteiten die plotselinge draaiingen of hoge impact op de knieën vereisen. Kies voor zwemmen of fietsen die de knieën minder belasten.
 • Werken en Sporten: Gebruik ondersteunende apparatuur zoals kniebraces tijdens activiteiten. Zorg voor goede ergonomische omstandigheden op het werk.
 • Fysiotherapie: Regelmatig fysiotherapie om de spieren rond de knie te versterken en de balans te verbeteren.
 • Medisch Advies: Regelmatige consultaties met een orthopedisch specialist om de voortgang te monitoren en behandelingen aan te passen.

 

Deze aanbevelingen helpen om de symptomen van een hypermobiele patella te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren, terwijl verdere complicaties worden voorkomen.

Preventie en Leefstijl

Preventie van patellaire hypermobiliteit richt zich op het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de algehele kniestabiliteit. Regelmatige oefeningen die zich richten op de quadriceps, hamstrings en heupspieren kunnen helpen om de knieschijf op zijn plaats te houden. Het dragen van goed passende schoenen en het vermijden van activiteiten die de knieschijf overmatig belasten, kan ook helpen bij het voorkomen van problemen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van een hypermobiele patella om verdere complicaties te voorkomen en de juiste behandeling te krijgen. Met de juiste aanpak kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale functie van de knie worden hersteld.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen