lateralisatie van de patella

Lateralisatie van de patella is een aandoening waarbij de knieschijf naar de buitenkant van de knie verschuift, in plaats van in de trochlea te blijven, de normale groef aan de voorkant van het kniegewricht. Dit kan leiden tot pijn, instabiliteit en verhoogd risico op subluxatie of dislocatie van de patella. De aandoening komt vaak voor bij individuen met anatomische afwijkingen of spieronevenwichtigheden.

Symptomen lateralisatie van de Patella

 • Pijn aan de buitenkant van de knie
 • Gevoel van kniestabiliteit
 • Moeite met strekken/abnormale bewegingen
 • Zwelling rond de knieschijf

wat merk je

Vroegtijdige herkenning van de symptomen is cruciaal voor effectieve behandeling en preventie van verdere complicaties.

 • Zijdelingse Kniepijn: Pijn aan de buitenkant van de knie.
 • Instabiliteit: Gevoel van onzekerheid bij het lopen of rennen.
 • Abnormale Beweging: Zichtbare afwijking van de knieschijf naar de zijkant bij buigen van de knie.
 • Zwelling: Vaak rond de knieschijf.

oorzaken en risicofactoren

Lateralisatie van de patella kan veroorzaakt worden door een ondiepe trochlea, zwakke of onevenwichtige dijspieren, of een hoge patella (patella alta). Trauma, zoals een val of een klap tegen de knie, kan de lateralisatie verergeren. Bovendien kunnen genetische factoren bijdragen aan een verhoogd risico op deze aandoening.

 • Spierdisbalans: Zwakkere spieren aan de binnenkant van de knie.
 • Structuurafwijkingen: Abnormale vorm of grootte van de knieschijf of groef.
 • Overbelasting: Vooral bij sporten die veel druk op de knieën leggen.
 • Eerdere Blessures: Letsels die de uitlijning of de stabiliteit van de patella hebben veranderd.

behandeling en diagnose

De diagnose van lateralisatie van de patella begint met een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de stabiliteit en beweging van de knieschijf test. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de uitlijning van de patella en de structuur van het kniegewricht te beoordelen. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele anatomische afwijkingen die bijdragen aan de aandoening.

Behandeling van lateralisatie van de patella begint meestal met conservatieve methoden. Fysiotherapie speelt een sleutelrol bij het versterken van de spieren rond de knie, met name de quadriceps en de heupspieren, wat helpt om de knieschijf op zijn plaats te houden. De inzet van een brace of tape kunnen ook worden gebruikt om de knieschijf te stabiliseren en verdere verschuiving te voorkomen.

Ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) kunnen worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen. In ernstige gevallen, of wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Procedures zoals laterale release, mediale patellofemorale ligamentreconstructie (MPFL) of osteotomie kunnen worden uitgevoerd om de uitlijning van de patella te corrigeren en de stabiliteit van de knie te verbeteren.

leefstijl en preventie

Preventie van lateralisatie van de patella richt zich op het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de stabiliteit. Regelmatige oefeningen gericht op de quadriceps, hamstrings en heupspieren kunnen helpen om de knieschijf op zijn plaats te houden. Het dragen van goed passende schoenen en het vermijden van activiteiten die overmatige belasting op de knieschijf veroorzaken, kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van problemen.

Het is belangrijk om vroegtijdig medische hulp te zoeken bij symptomen van lateralisatie van de patella om verdere complicaties te voorkomen en de juiste behandeling te krijgen. Met een uitgebreide aanpak kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale kniefunctionaliteit worden hersteld.

De diagnose van lateralisatie van de patella begint met een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de stabiliteit en beweging van de knieschijf test. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de uitlijning van de patella en de structuur van het kniegewricht te beoordelen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen