meniscusletsel

Een meniscusletsel is een veelvoorkomende knieblessure die optreedt wanneer het rubberachtige kraakbeen in de knie, de meniscus genaamd, beschadigd raakt. Deze blessure kan variëren van kleine scheurtjes tot ernstige afscheuringen, en kan optreden als gevolg van plotselinge draaibewegingen, abrupte stops of langdurige slijtage.

symptomen meniscusletsel

 • pijn in de knie, vooral bij het buigen of strekken
 • zwelling en stijfheid van de knie
 • beperkte bewegingsvrijheid
 • gevoel van 'klikken' of 'blokkeren' in de knie
 • instabiliteit tijdens het lopen of sporten

oorzaken en risicofactoren

Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren voor meniscusletsel zijn:

 • sportblessures: Vooral bij sporten die draaibewegingen van de knie vereisen, zoals voetbal, basketbal en skiën.
 • leeftijd: Oudere volwassenen hebben meer kans op meniscusletsel als gevolg van slijtage van het kraakbeen.
 • anatomische Factoren: Afwijkingen in de vorm van de knie of de positie van de meniscus kunnen het risico verhogen.
 • overbelasting: Herhaalde belasting van de knie door langdurige activiteiten kan het kraakbeenweefsel beschadigen.

behandeling

De behandeling van een meniscusletsel kan conservatief of chirurgisch zijn, afhankelijk van de ernst van het letsel en de symptomen van de patiënt. Conservatieve behandelingen omvatten:

 • rust en ijs: Rust nemen om de knie te laten genezen en regelmatig ijs aanbrengen om zwelling te verminderen.
 • fysiotherapie: Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de knie en het verbeteren van de mobiliteit.
 • medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.

In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn, zoals een meniscectomie om beschadigd weefsel te verwijderen, of een meniscusreparatie om het beschadigde weefsel te herstellen.

diagnose

Een meniscusletsel wordt meestal gediagnosticeerd op basis van symptomen, lichamelijk onderzoek en beeldvormende tests zoals MRI-scans. De arts zal de knie onderzoeken op zwelling, gevoeligheid en beperkte beweging, en kan specifieke tests uitvoeren om de aard en ernst van het letsel te beoordelen.

Leefstijl en Preventie

Het voorkomen van meniscusletsel omvat het vermijden van risicovolle activiteiten of het dragen van beschermende uitrusting tijdens sporten. Het is ook belangrijk om de spieren rondom de knie te versterken door regelmatige oefeningen en een goede techniek te gebruiken tijdens fysieke activiteiten. Door aandacht te besteden aan preventieve maatregelen en vroege behandeling van symptomen kunnen veel mensen met een meniscusletsel een snel en succesvol herstel ervaren.

Het is van cruciaal belang om je zorgverlener te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de meest geschikte behandeling bij meniscusletsel. Samenwerken met een zorgprofessional kan helpen om de klachten te verlichten en de functie te herstellen

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen