osgood schlatter

Osgood-Schlatter is een aandoening die vooral voorkomt bij adolescenten in de groeifase, meestal tussen de leeftijd van 9 en 14 jaar. Het wordt veroorzaakt door overbelasting en spanningen op de aanhechtingsplaats van de patellapees aan het scheenbeen, wat leidt tot pijn en zwelling onder de knieschijf.

symptomen van Osgood Schlatter

 • Pijn en zwelling onder de knieschijf
 • Gevoeligheid bij de patellapees
 • stijfheid
 • Knobbeltje onder de knieschijf

symptomen

Osgood-Schlatter wordt vaak gezien bij jongeren die betrokken zijn bij sportactiviteiten die veel rennen, springen en plotselinge bewegingen vereisen, zoals voetbal, basketbal en turnen. De aandoening ontstaat door herhaalde trekkrachten op de nog ontwikkelende groeischijf van het scheenbeen, wat kan leiden tot irritatie en ontsteking.

 • Pijn: Vooral tijdens fysieke activiteiten zoals rennen, springen, traplopen, of knielen.
 • Zwelling: Zichtbare zwelling rond de knobbel net onder de knie.
 • Gevoeligheid: Het gebied is vaak gevoelig bij aanraking.
 • Stijfheid: Vooral na perioden van inactiviteit kan de knie stijf aanvoelen.
 • Knobbels: Soms vormt zich een bult onder de knie als gevolg van ontsteking en botgroei.

oorzaken

Osgood-Schlatter ziekte ontwikkelt zich vaak bij kinderen tijdens perioden van snelle groei en intensieve lichaamsbeweging. Verschillende factoren kunnen bijdragen, zoals:

 • Herhaalde spanning: Door herhaalde trekkrachten aan de groeischijf veroorzaakt door sportactiviteiten zoals rennen, springen, en abrupte stops.
 • Snelgroeiende botten: Snelle botgroei kan leiden tot tijdelijke zwakte in pezen en spieren rond de knie.
 • Genetische aanleg: Sommige kinderen hebben mogelijk een genetische aanleg voor het ontwikkelen van de aandoening.

Diagnose

De diagnose van Osgood-Schlatter wordt gesteld op basis van de medische geschiedenis van de patiënt, een lichamelijk onderzoek en de typische symptomen. Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om de diagnose te bevestigen en andere oorzaken van kniepijn uit te sluiten.

Behandeling

Behandeling van Osgood-Schlatter is meestal conservatief en gericht op het verlichten van symptomen en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Rust houden is cruciaal en jongeren wordt vaak geadviseerd om hun fysieke activiteiten tijdelijk te verminderen of aan te passen, op geleide van pijn, om verdere irritatie te voorkomen. Het aanbrengen van ijs op het aangedane gebied kan helpen om pijn en zwelling te verminderen.

Fysiotherapie kan nuttig zijn om de spieren rond de knie te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Het dragen van een kniebrace of patellabandje kan helpen de druk op de patellapees te verminderen. Pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) kunnen worden gebruikt om pijn en ontsteking te verlichten.

Leefstijl en Preventie

Het is belangrijk voor jongeren met Osgood-Schlatter om geleidelijk terug te keren naar hun activiteiten en voldoende rust te nemen om herhaling van de symptomen te voorkomen. Regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps en hamstrings kunnen helpen om de spanning op de patellapees te verminderen.

Jongeren en hun ouders moeten zich bewust zijn van de symptomen van Osgood-Schlatter en snel medische hulp zoeken als de pijn aanhoudt of verergert. Met de juiste aanpak en behandeling kunnen de meeste jongeren volledig herstellen zonder blijvende gevolgen.

advies

Bij de behandeling van Osgood-Schlatter ziekte is het belangrijk om actief te blijven maar de belasting te matigen:

 • Blijf bewegen: Kies activiteiten met minder impact zoals zwemmen, fietsen, of aquarobics om de knie te ontlasten.
 • Pas bewegingen aan: Vermijd activiteiten die directe druk op de knie uitoefenen, zoals diep hurken of knielen.
 • Sport en school: Communiceer met trainers en leraren om aanpassingen te maken die de symptomen verminderen, zoals het gebruik van kniebeschermers tijdens sport of extra tijd voor rust op school.

Deze benaderingen helpen bij het beheren van symptomen en bevorderen een gezonde terugkeer naar activiteiten naarmate de knie herstelt.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen