patella luxatie

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) uit zijn normale positie glijdt, meestal naar de buitenzijde van de knie. Dit kan optreden als gevolg van een plotselinge val, draaibeweging of direct trauma aan de knie. Het kan ook voorkomen bij mensen met structurele afwijkingen aan de knie, zoals een abnormaal hoge patella (patella alta) of een ondiepe groef in het dijbeen waarin de knieschijf hoort te glijden (trochleaire dysplasie).

 

symptomen van patella luxatie

 • plotselinge pijn en zwelling na een val of draaibeweging
 • zichtbare misvorming van de knie
 • onvermogen om de knie te buigen of te strekken
 • gevoel van instabiliteit in de knie
 • mogelijke gevoelloosheid of tintelingen in het been

oorzaken en risicofactoren

Factoren die het risico op patella luxatie verhogen, zijn onder meer:

 • anatomische afwijkingen: Abnormale botstructuur rondom de knie kan de stabiliteit van de knieschijf beïnvloeden.
 • spierzwakte: Verzwakte spieren rondom de knie kunnen onvoldoende ondersteuning bieden aan de knieschijf, waardoor deze gemakkelijker kan ontwrichten.
 • letsel of trauma: Direct letsel aan de knie, zoals een val of een harde klap, kan de knieschijf uit zijn positie duwen.
 • overbelasting: Herhaalde stress op de knie door activiteiten zoals hardlopen, springen of sporten kan de stabiliteit van de knieschijf verminderen.

behandeling

De behandeling van patella luxatie hangt af van de ernst van de luxatie en eventuele bijkomende letsels. Conservatieve behandelingen omvatten:

 • rust en ijs: Rust nemen om de knie te laten genezen en regelmatig ijs aanbrengen om zwelling te verminderen.
 • fysiotherapie: Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom de knie en het verbeteren van de stabiliteit.
 • kniebrace: Het dragen van een brace kan helpen om de knieschijf op zijn plaats te houden en verdere ontwrichting te voorkomen.
 • medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.

In sommige gevallen, vooral bij herhaalde of ernstige luxaties, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Chirurgische opties omvatten het herstellen van beschadigde ligamenten, het corrigeren van anatomische afwijkingen of het stabiliseren van de knieschijf.

diagnose

De diagnose van patella luxatie begint met een lichamelijk onderzoek waarbij de arts de knie beoordeelt op zwelling, pijn en mogelijke misvormingen. Beeldvormende tests zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen worden gebruikt om de exacte locatie en ernst van de luxatie vast te stellen en eventuele bijkomende schade aan de knie te evalueren.

leefstijl en preventie

Het voorkomen van patella luxatie omvat het vermijden van risicovolle activiteiten die de knie kunnen belasten, zoals abrupte bewegingen of plotselinge draaibewegingen. Het versterken van de spieren rondom de knie door regelmatige oefeningen kan ook helpen om de stabiliteit te verbeteren en het risico op letsel te verminderen.

Het dragen van geschikte schoenen tijdens het sporten en het gebruik van hulpmiddelen, zoals kniebraces, kan de knieën extra ondersteuning bieden en het risico op letsel verminderen. Vroegtijdige diagnose en behandeling van patella luxatie zijn essentieel om verdere schade te voorkomen en de mobiliteit en functionaliteit van de knie te behouden.

Door de juiste preventieve maatregelen te nemen en de knieën te versterken, kunnen veel mensen met patella luxatie hun symptomen effectief beheersen en actief blijven.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen