patella maltracking

Patella maltracking is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) niet correct in de trochlea (de groef aan de voorkant van het kniegewricht) glijdt. Dit kan leiden tot pijn, instabiliteit en verhoogd risico op subluxatie of dislocatie van de patella. De aandoening komt vaak voor bij mensen met anatomische afwijkingen, spieronevenwichtigheden of letsels.

 

 

 

symptomen Patella Maltracking

 • pijn aan de voorkant van de knie
 • gevoel van instabiliteit of "klik" in de knie
 • zwelling of stijfheid rond de knieschijf
 • moeite met traplopen of hurken

symptomen

Herkenning van symptomen is belangrijk voor vroege interventie en voorkoming van verdere complicaties.

 • Pijn rond de Knie: Voornamelijk rond en achter de knieschijf.
 • Voelbare Wrijving: Sensatie van schuren of klikken bij het bewegen van de knie.
 • Zwelling: Vaak zichtbaar rond de knieschijf na activiteiten.
 • Stijfheid: Vooral na een periode van rust of na langdurig zitten.

hoe ontstaat het?

Patella maltracking kan worden veroorzaakt door een ondiepe trochlea, een hoge patella (patella alta), zwakke of onevenwichtige dijspieren, of genetische aanleg voor losse gewrichten. Activiteiten die veel van de knie vragen, zoals springen of plotselinge draaibewegingen, kunnen het risico op maltracking verhogen. Trauma of letsel aan de knie kan de aandoening verergeren.

 • Musculaire Disbalans: Zwakheid in de dijspieren kan bijdragen aan een slechte uitlijning.
 • Structurele Afwijkingen: Abnormale vormen van de knieschijf of de femorale groef.
 • Eerdere Blessures: Letsels die littekenvorming of structurele schade veroorzaken.
 • Overbelasting: Vooral bij sporten die hoge eisen stellen aan de knieën.

behandeling en diagnose

De diagnose begint met een gedetailleerd klinisch onderzoek, waarbij de arts de mobiliteit van de knieschijf en de stabiliteit van de knie onderzoekt. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de uitlijning van de patella en eventuele structurele afwijkingen te beoordelen.

Behandeling van patella maltracking begint meestal met conservatieve methoden. Fysiotherapie is essentieel om de spieren rond de knie te versterken, vooral de quadriceps en de heupspieren, wat helpt om de knieschijf correct te geleiden. Braces of tapes kunnen ook worden gebruikt om de knieschijf te stabiliseren tijdens activiteiten.

Ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s, kunnen worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen. In gevallen van ernstige maltracking of wanneer conservatieve behandeling niet effectief is, kan chirurgische ingreep nodig zijn. Procedures zoals laterale release, mediale patellofemorale ligamentreconstructie (MPFL) of osteotomieën kunnen worden uitgevoerd om de uitlijning van de knieschijf te verbeteren en de stabiliteit van de knie te herstellen.

leefstijl en preventie

Preventie van patella maltracking richt zich op het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de kniestabiliteit. Regelmatige oefeningen die zich richten op het verbeteren van de spierbalans en flexibiliteit rond de knie kunnen helpen. Het dragen van geschikte schoenen en het vermijden van activiteiten die overmatige belasting op de knieschijf veroorzaken, kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van problemen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van patella maltracking om verdere complicaties te voorkomen en de juiste behandeling te krijgen. Met een uitgebreide aanpak kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale kniefunctionaliteit worden hersteld.

advies bij patella maltracking

Praktische Tips voor Dagelijks Beheer: Effectief beheer van patella maltracking vereist strategische levensstijl- en activiteitsaanpassingen.

 • Blijf Bewegen: Behoud activiteit door middel van oefeningen die de belasting op de knieën minimaliseren.
 • Anders Bewegen: Pas activiteiten aan om directe druk op de knieën te vermijden, zoals diepe squats.
 • Werken en Sporten: Implementeer ergonomische oplossingen en aangepaste technieken om kniebelasting tijdens werk en sport te minimaliseren.
 • Gerichte Oefeningen: Versterk de dijspieren en werk aan de uitlijning en balans van de knie.
 • Medische Ondersteuning: Regelmatige follow-ups met een fysiotherapeut of orthopeed zijn cruciaal voor het monitoren en aanpassen van de behandeling.

 

Deze aanpak helpt niet alleen om de huidige symptomen te beheersen, maar bevordert ook de lange-termijn gezondheid en functionaliteit van de knie.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen