patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

Het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) houdt in dat je klachten ervaart aan de voorzijde van de knie. De klachten kunnen ook rond de knieschijf voelbaar zijn. De pijn is niet erg en kan geen schade veroorzaken.

symptomen van patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)

 • pijn in en rond de knieschijf
 • kniepijn bij traplopen of knielen
 • gevoel van knieschijfinstabiliteit
 • krakende of knarsende geluiden

wat merk je bij pijn aan de knieschijf bij bewegen?

Naast pijnklachten kan je ook last hebben van:

 • zwelling in de knie
 • het gevoel hebben dat je door de knie zakt
 • een krakend gevoel waarbij je geen pijn voelt
 • een stijf en pijnlijk gevoel bij langdurig zitten

De klachten worden geprovoceerd als je meer doet met de knie, zoals traplopen, diep hurken of hardlopen. De klachten kunnen ontstaan doordat je:

 • net begonnen bent met sporten
 • op een hoger niveau en frequenter gaat sporten
 • bovenbeen spieren niet sterk genoeg zijn
 • een kneuzing hebt in de knie doordat je erop gevallen bent

Patellofemorale klachten kunnen erg hardnekkig zijn en lang duren.

Het is belangrijk dat wanneer je vermoedt last te hebben van deze klachten, dat je contact opneemt met je behandelend arts of fysiotherapeut.

patellofemorale klachten behandelingsopties

Als je vermoedt dat je patellofemorale klachten hebt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende symptomen:

 1. 1

  pijn in en rond de knieschijf: Dit kan variëren van een dof ongemak tot scherpe pijn, vooral tijdens bewegingen waarbij de knieschijf betrokken is.

 2. 2

  kniepijn bij traplopen of knielen: Activiteiten zoals traplopen, hurken of knielen kunnen de pijn verergeren.

 3. 3

  gevoel van knieschijfinstabiliteit: Sommige patiënten kunnen ervaren dat de knieschijf niet goed op zijn plaats blijft.

 4. 4

  krakende of knarsende geluiden: Deze geluiden kunnen optreden bij bewegingen van de knieschijf en wijzen op mogelijke slijtage.

De behandeling van patellofemorale klachten kan variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke behoeften van de patiënt. Enkele mogelijke behandelopties kunnen zijn:

koelbraces

Braces met koude-elementen kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn in het knieschijfgebied.

hyaluronzuur

In sommige gevallen kan een hyaluronzuurinjectie worden overwogen om het gewricht te smeren en pijn te verminderen, hoewel dit meer van toepassing is bij artrose.

fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan een revalidatieprogramma opstellen dat gericht is op het versterken van de spieren rondom de knieschijf en het verbeteren van de bewegingspatronen om pijn te verminderen.

Het is van cruciaal belang om je zorgverlener te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de meest geschikte behandeling voor je patellofemorale klachten te bepalen. Samenwerken met een zorgprofessional kan helpen om de klachten te verlichten en de kniefunctie te herstellen. 

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen