slechte uitlijning knieschijf

Slechte uitlijning van de knieschijf, of patella maltracking, is een aandoening waarbij de knieschijf niet goed door de groef van het dijbeen beweegt tijdens het buigen en strekken van de knie. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en een gevoel van instabiliteit in de knie. Deze aandoening kan het gevolg zijn van anatomische afwijkingen, spierzwakte of eerdere knieverwondingen.

 

symptomen van een slechte uitlijning knieschijf

 • Pijn aan de voorkant van de knie
 • Zwelling en gevoeligheid
 • Instabiliteit of “knappen” van de knieschijf
 • Moeite met strekken of buigen van de knie

symptomen

De symptomen van slechte uitlijning van de knieschijf kunnen variëren en omvatten typisch:

 • Pijn aan de voorkant van de knie: Vooral bij activiteiten zoals traplopen, hurken of langdurig zitten met gebogen knieën.
 • Zwelling en gevoeligheid: Rondom de knieschijf, vaak na inspanning of bij aanraking.
 • Instabiliteit of “knappen” van de knieschijf: Gevoel van de knieschijf die uit zijn plaats springt of “knapt” tijdens beweging.
 • Moeite met strekken of buigen van de knie: Beperkingen in de bewegingsvrijheid van de knie door pijn of mechanische hindernissen.

oorzaken

De belangrijkste oorzaken van slechte uitlijning van de knieschijf zijn anatomische factoren zoals een platte of ondiepe groef in het dijbeen, een te hoge of te lage plaatsing van de knieschijf, of een verkeerde uitlijning van de benen. Spierzwakte, vooral in de quadriceps en heupspieren, kan ook bijdragen aan patella maltracking. Overmatige belasting van de knie door activiteiten zoals hardlopen, springen of plotselinge veranderingen in richting kunnen de symptomen verergeren.

 • Anatomische factoren: Zoals een abnormale vorm van de knieschijf of de groeve waarin het beweegt.
 • Spierzwakte: Onvoldoende kracht in de spieren rond de knie die de knieschijf stabiliseren.
 • Overbelasting: Herhaalde stress op de knie door activiteiten zoals sporten die draaien, springen en knielen vereisen.

diagnose

De diagnose begint met een grondig lichamelijk onderzoek waarbij de arts de knie inspecteert op tekenen van maltracking, zwelling en pijn. Specifieke tests zoals de patellofemorale compressietest kunnen worden gebruikt om de stabiliteit van de knieschijf te beoordelen. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de anatomische structuur van de knie en de mate van uitlijning zichtbaar te maken.

behandeling

Behandeling van slechte uitlijning van de knieschijf richt zich op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de kniefunctie. Conservatieve behandelingen omvatten fysiotherapie om de spieren rond de knie te versterken, met name de quadriceps en heupspieren, om de knieschijf beter uitgelijnd te houden. Het dragen van een kniebrace of orthopedische inlegzolen kunnen helpen de knieschijf te stabiliseren en verdere verergering te voorkomen.

Medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. Injecties met corticosteroïden of het toedienen van Hyaluronzuur supplement kunnen tijdelijk verlichting bieden. In ernstige gevallen, waar conservatieve behandelingen niet voldoende effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de uitlijning van de knieschijf te corrigeren. Chirurgische opties variëren van artroscopische procedures om losse stukjes kraakbeen te verwijderen tot complexe reconstructies om de anatomie van de knie aan te passen.

 

leefstijl en preventie

Preventieve maatregelen omvatten het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de flexibiliteit. Regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de quadriceps, hamstrings en heupspieren kunnen helpen om de knieschijf goed uitgelijnd te houden. Het is ook belangrijk om een goede warming-up te doen voor fysieke activiteiten en om de juiste technieken te gebruiken tijdens het sporten.

Vroegtijdige diagnose en behandeling van slechte uitlijning van de knieschijf kunnen helpen om de progressie van de aandoening te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Met een uitgebreide aanpak, inclusief fysiotherapie en aanpassingen in de leefstijl, kunnen veel mensen hun symptomen effectief beheersen en een actief leven blijven leiden.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen