subluxatie van de knieschijf

Subluxatie van de knieschijf is een aandoening waarbij de knieschijf (patella) gedeeltelijk uit de groef van het dijbeen schuift, maar niet volledig disloceert. Dit kan pijn en een gevoel van instabiliteit veroorzaken, vooral tijdens activiteiten die plotselinge bewegingen of richtingsveranderingen vereisen. De aandoening kan het gevolg zijn van anatomische afwijkingen, spierzwakte of eerdere knieverwondingen.

 

symptomen Subluxatie van de knieschijf

 • Pijn aan de voorkant van de knie
 • Zwelling en gevoeligheid
 • Instabiliteit of "uitglijden" van de knieschijf
 • Moeite met strekken of buigen van de knie

symptomen

Subluxatie van de knieschijf manifesteert zich met een aantal kenmerkende symptomen die de mobiliteit en het comfort van de patiënt beïnvloeden:

 • Pijn aan de voorkant van de knie: Vooral bij activiteiten zoals traplopen, hurken of langdurig zitten met gebogen knieën.
 • Zwelling en gevoeligheid: Rondom de knieschijf, vaak na inspanning of bij aanraking.
 • Instabiliteit of “uitglijden” van de knieschijf: Gevoel van de knieschijf die uit zijn plaats glijdt of verschuift bij beweging.
 • Moeite met strekken of buigen van de knie: Beperkingen in de bewegingsvrijheid van de knie door pijn of mechanische hindernissen.

oorzaken

Subluxatie van de knieschijf wordt vaak veroorzaakt door anatomische factoren zoals een ondiepe groef in het dijbeen, een verkeerde uitlijning van de knieschijf of zwakke spieren rond de knie. Sporters die deelnemen aan activiteiten met hoge impact en snelle richtingsveranderingen, zoals basketbal en voetbal, hebben een hoger risico op subluxatie. Trauma, zoals een directe klap op de knie, kan ook subluxatie veroorzaken.

 • Anatomische factoren: Zoals een abnormale vorm van de knieschijf of de groeve waarin het beweegt.
 • Spierzwakte: Onvoldoende kracht in de spieren rond de knie die de knieschijf stabiliseren.
 • Overbelasting: Herhaalde stress op de knie door activiteiten zoals sporten die draaien, springen en knielen vereisen.

diagnose

De diagnose begint met een lichamelijk onderzoek en een beoordeling van de medische geschiedenis van de patiënt. Beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, MRI of CT-scans kunnen helpen om de mate van subluxatie zichtbaar te maken en andere oorzaken van kniepijn uit te sluiten. De arts kan specifieke tests uitvoeren om de stabiliteit van de knieschijf te beoordelen.

behandeling

Behandeling van subluxatie van de knieschijf hangt af van de ernst van de aandoening. Voor milde gevallen kan rust, het koelen van de knie en het vermijden van belastende activiteiten voldoende zijn. Fysiotherapie is cruciaal om de spieren rond de knie te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Het dragen van een kniebrace kan helpen om de knieschijf op zijn plaats te houden en verdere subluxaties te voorkomen.

Bij frequente of ernstige subluxaties kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de uitlijning van de knieschijf te corrigeren. Chirurgische opties variëren van het verplaatsen van de patellapees tot het verdiepen van de groef in het dijbeen.

leefstijl en preventie

Preventieve maatregelen omvatten het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de flexibiliteit. Het is belangrijk om een goede warming-up te doen voor fysieke activiteiten en om de juiste technieken te gebruiken tijdens het sporten. Het dragen van geschikte schoenen en het gebruik van kniebraces tijdens risicovolle activiteiten kunnen ook helpen om subluxatie te voorkomen.

Vroegtijdige diagnose en behandeling van subluxatie van de knieschijf kunnen helpen om de progressie van de aandoening te vertragen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Met een uitgebreide aanpak, inclusief fysiotherapie en aanpassingen in de leefstijl, kunnen veel mensen hun symptomen effectief beheersen en een actief leven blijven leiden.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen