Ganglion

Een ganglioncyste is een goedaardige, met vloeistof gevulde zwelling die vaak voorkomt in de buurt van gewrichten of pezen, vooral aan de polsen of voeten. De cyste is meestal zichtbaar als een bult onder de huid en kan in grootte variëren.

Symptomen van een Ganglion

 • Een zichtbare bult op de pols of hand
 • Pijn en gevoeligheid rond de cyste
 • Beperkingen in bewegingsvrijheid van de hand of pols
 • Zwakte in de aangetaste hand of pols

symptomen

 • Zichtbare Zwelling: Een ronde of ovale bult onder de huid, vaak op de pols of voet.
 • Pijn: Pijn kan voorkomen als de cyste druk uitoefent op omliggende zenuwen.
 • Zwakte in de aangetaste hand of pols: Zwarte kan voorkomen in de hand op pols door deze cyste.
 • Verandering in Grootte: De grootte van de cyste kan fluctueren, soms afhankelijk van activiteitsniveau.
 • Beperkte Bewegingsvrijheid: Wanneer gelegen bij een gewricht, kan een ganglion beweging belemmeren.

oorzaken

Ganglioncysten kunnen ontstaan door verschillende factoren, die elk bijdragen aan hun ontwikkeling:

 • Overbelasting: Frequente stress of herhaaldelijke bewegingen kunnen bijdragen aan de vorming van een ganglion.
 • Gewrichts- of Peesschade: Beschadiging van gewrichten of pezen kan leiden tot de ontwikkeling van deze cysten.
 • Onbekende Oorzaken: In veel gevallen is de exacte oorzaak van een ganglion onbekend, hoewel ze vaker voorkomen bij jongeren en vrouwen.

behandeling en diagnose

Diagnose gebeurt via lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken zoals echografie of MRI om de aard en oorsprong van de cyste te bepalen. Veel ganglioncysten zijn pijnloos, maar kunnen pijn en ongemak veroorzaken als ze tegen een zenuw of gewricht drukken.

Behandeling varieert. Soms verdwijnt een ganglioncyste vanzelf. Voor milde symptomen kan rust en het vermijden van irriterende activiteiten voldoende zijn. Een brace of spalk kan de beweging beperken en de pijn verminderen.

Aspiratie, waarbij de vloeistof uit de cyste wordt verwijderd met een naald, biedt tijdelijke verlichting, maar ganglioncysten keren vaak terug. Bij aanhoudende klachten kan chirurgische verwijdering (ganglionectomie) nodig zijn. Deze poliklinische ingreep heeft een hoog slagingspercentage, hoewel terugkeer mogelijk is.

Zelfzorgmaatregelen zoals het toepassen van ijs om zwelling en pijn te verminderen, en het vermijden van repetitieve bewegingen die de cyste kunnen irriteren, zijn ook belangrijk.

Raadpleeg een arts als u symptomen van een ganglioncyste ervaart, vooral als deze pijn veroorzaakt of uw bewegingsvrijheid beperkt. Tijdige diagnose en behandeling kunnen helpen om ongemak te verminderen en de functionaliteit van uw hand of pols te herstellen.

advies

 • Blijf Bewegen: Het is belangrijk om het betrokken gewricht in beweging te houden, tenzij de pijn te ernstig is.
 • Anders Bewegen: Pas bewegingen aan om druk op het ganglion te vermijden, wat kan helpen de grootte en de symptomen te verminderen.
 • Werken en Sporten: Overleg met een fysiotherapeut voor specifieke adviezen over sporten en werken die de druk op het ganglion minimaliseren, zonder het dagelijks leven te beïnvloeden.

 

Deze benadering helpt bij het beheersen van de symptomen en kan een operatie vermijden, vooral in minder ernstige gevallen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen