reuma aan hand en pols

Reuma, ook bekend als reumatoïde artritis, is een chronische ontstekingsziekte die de gewrichten en omliggend weefsel aantast. Het immuunsysteem valt ten onrechte het eigen lichaam aan, wat leidt tot ontsteking en beschadiging van het gewrichtskraakbeen en bot. Dit kan pijn, zwelling, stijfheid en functieverlies veroorzaken, wat de dagelijkse activiteiten kan beperken.

symptomen Reuma

 • aanhoudende gewrichtspijn
 • Pijnlijke, gezwollen gewrichten
 • Ochtendstijfheid
 • Beperkte bewegingsvrijheid
 • roodheid en warmte

symptomen

De symptomen van reuma in de hand en pols kunnen variëren maar omvatten typisch de volgende kenmerken:

 • Aanhoudende Gewrichtspijn: Pijn die verergert bij activiteiten.
 • Zwelling in Gewrichten: Zichtbare ontsteking in de pols en vingers.
 • Stijfheid bij Ontwaken: Vooral in de ochtend of na langdurig inactiviteit.
 • Verminderde Handfunctie: Moeilijkheid met knijpen of grijpen.
 • Roodheid en Warmte: Vaak rond de getroffen gewrichten.

oorzaken

Reuma wordt veroorzaakt door een complex van auto-immuunprocessen die leiden tot ontsteking van de gewrichten.

 • Auto-immuunziekte: Het immuunsysteem valt per ongeluk lichaamseigen weefsels aan.
 • Genetische Factoren: Een familiegeschiedenis van reuma kan het risico verhogen.
 • Omgevingsfactoren: Blootstelling aan bepaalde virussen en stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van reuma.
 • Leeftijd en Geslacht: Vooral voorkomend bij vrouwen en oudere volwassenen.

behandeling en diagnose

Diagnose van reuma wordt gesteld door een combinatie van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s of MRI. Bloedonderzoek kan de aanwezigheid van ontstekingsmarkers en specifieke antilichamen aantonen die kenmerkend zijn voor reumatoïde artritis.

Behandeling van reuma richt zich op het verminderen van ontsteking en pijn, het voorkomen van gewrichtsschade en het verbeteren van de gewrichtsfunctie. Ontstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s en corticosteroïden worden vaak gebruikt om ontsteking en pijn te verminderen. Disease-modifying antirheumatic drugs (DMARDs) en biologische medicijnen kunnen het immuunsysteem beïnvloeden en de progressie van de ziekte vertragen. Ook het dragen van een polsbrace kan ondersteuning bieden.

Fysiotherapie en oefentherapie zijn cruciaal voor het behoud van gewrichtsfunctie en mobiliteit. Gerichte oefeningen helpen de spieren rondom de gewrichten te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Ergotherapie kan patiënten helpen om dagelijkse activiteiten aan te passen en hulpmiddelen te gebruiken om de belasting van de gewrichten te verminderen.

Leefstijlveranderingen, zoals een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, kunnen ook bijdragen aan het beheer van reuma. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen rust en activiteit om overbelasting van de gewrichten te voorkomen.

Chirurgische ingrepen, zoals gewrichtsvervangingen, kunnen nodig zijn in gevorderde gevallen van reuma wanneer gewrichtsschade ernstig is en niet meer reageert op conservatieve behandelingen.

Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn essentieel om de progressie van reuma te vertragen en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Met een uitgebreide behandelingsaanpak kunnen veel patiënten met reuma een actief en bevredigend leven leiden.

Adviezen voor Omgaan met Reuma in Hand en Pols

Praktische Tips voor Dagelijks Beheer: Effectief omgaan met reuma vereist niet alleen medische interventie maar ook leefstijlaanpassingen.

 • Blijf Bewegen: Licht oefeningen en stretches helpen de gewrichten soepel te houden.
 • Anders Bewegen: Vermijd langdurige of herhaalde handbewegingen die pijn veroorzaken. Gebruik ergonomische hulpmiddelen om de belasting van de handen en polsen te verminderen.
 • Werken en Sporten: Pas de werkplek aan om stress op de handen en polsen te minimaliseren. Zoek alternatieve sporten of oefeningen die minder impact hebben op de gewrichten.
 • Pijnmanagement: Maak gebruik van warmte- of koudetherapie om pijn en zwelling te verminderen. Overleg met uw arts over geschikte pijnmedicatie.
 • Samenwerking met Zorgverleners: Regelmatige controle en overleg met een reumatoloog zijn essentieel voor effectieve zorg en behandeling.

 

Deze benaderingen helpen niet alleen bij het beheren van de symptomen, maar dragen ook bij aan het behoud van functionaliteit en kwaliteit van leven voor mensen met reuma in de hand en pols.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen