RSI pols

RSI, of Repetitive Strain Injury, is een aandoening die ontstaat door herhaalde bewegingen en overbelasting van de pols, vaak als gevolg van activiteiten zoals typen, schrijven of het gebruik van handgereedschap. Deze aandoening kan leiden tot een scala aan symptomen, waaronder pijn, stijfheid, zwelling en verminderde gripkracht.

symptomen van RSI

 • Pijn en stijfheid in de pols
 • Zwelling en gevoeligheid
 • Tintelingen of gevoelloosheid
 • Verminderde gripkracht

symptomen

Symptomen van RSI in de pols ontwikkelen zich vaak geleidelijk en kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de activiteit en duur van de blootstelling aan de risicofactoren.

 • Pijn en Ongemak: Continu of alleen tijdens bepaalde activiteiten.
 • Zwelling: Kan optreden in en rond de pols.
 • Stijfheid: Vooral merkbaar na perioden van rust.
 • Tintelingen of Gevoelloosheid: Vaak in de hand en vingers.
 • Verminderde Kracht: Moeilijkheden met het vasthouden of manipuleren van voorwerpen.

oorzaken

RSI in de pols is meestal het gevolg van repetitieve bewegingen die stress en spanning veroorzaken op de polsgewrichten en omliggende weefsels.

 • Repetitieve Bewegingen: Langdurig typen of gebruik van de muis.
 • Slechte Ergonomie: Onjuiste werkplekinstellingen die onnatuurlijke polshoudingen bevorderen.
 • Langdurige Activiteit Zonder Pauze: Het negeren van de behoefte aan regelmatige rusttijden kan de symptomen verergeren.
 • Eerdere Polsblessures: Bestaande schade of zwakte in de pols verhoogt de gevoeligheid voor RSI.

behandeling en diagnose

De diagnose van RSI in de pols wordt meestal gesteld door een combinatie van anamnese en lichamelijk onderzoek. De arts zal vragen naar de aard van de symptomen, de duur en de activiteiten die de symptomen verergeren. Soms kunnen beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s of MRI nodig zijn om andere oorzaken van de klachten uit te sluiten.

Behandeling van RSI begint vaak met het verminderen van de belasting op de pols. Dit kan betekenen dat de werkplek ergonomisch wordt aangepast, pauzes worden ingelast en taken worden gevarieerd om repetitieve bewegingen te verminderen. Het dragen van een polsbrace kan helpen om de pols te ondersteunen en verdere overbelasting te voorkomen.

Ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s, kunnen worden gebruikt om pijn en zwelling te verminderen. Fysiotherapie is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling. Gerichte oefeningen helpen de flexibiliteit en kracht van de polsspieren te verbeteren en de symptomen te verlichten. In sommige gevallen kunnen corticosteroïdeninjecties worden overwogen om ontsteking en pijn te verminderen.

Preventieve maatregelen zijn cruciaal om herhaling van RSI te voorkomen. Dit omvat het aanleren van juiste ergonomische technieken, regelmatig pauzeren en strekken tijdens activiteiten die de pols belasten, en het versterken van de polsspieren door regelmatige oefeningen.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van RSI om verdere schade te voorkomen. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale polsfunctie worden hersteld.

advies

Praktische Tips: Het beheren van RSI vereist een aanpak die bewustzijn en aanpassing van activiteiten omvat om herhaling te voorkomen en herstel te bevorderen.

 • Blijf Bewegen: Voer regelmatig lichte oefeningen uit om de circulatie te verbeteren en stijfheid te verminderen. Denk hierbij aan polsrotaties en stretchoefeningen.
 • Anders Bewegen: Pas bewegingspatronen aan en vermijd langdurige periodes van repetitieve bewegingen. Gebruik ergonomische hulpmiddelen zoals aangepaste muizen of toetsenborden.
 • Werken en Sporten: Zorg voor een ergonomisch ingerichte werkplek. Neem regelmatig pauzes en wissel taken af. Bij sporten, overweeg het gebruik van polssteunen of braces om de belasting te verminderen.
 • Gezondheidsconsultatie: Raadpleeg een fysiotherapeut voor advies en oefeningen op maat die specifiek gericht zijn op het versterken en ondersteunen van de pols.

 

Deze strategieën kunnen helpen de symptomen van RSI te verminderen en bijdragen aan een gezondere werk- en leefomgeving.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen