TFCC letsel

Een TFCC letsel betreft schade aan het triangulaire fibrokartilagineuze complex, een structuur in de pols die zorgt voor stabiliteit en schokabsorptie. Dit complex bestaat uit kraakbeen en ligamenten en bevindt zich aan de pinkzijde van de pols. Letsel aan de TFCC kan optreden door acute trauma’s zoals een val op een uitgestrekte hand of door chronische overbelasting, vooral bij draaibewegingen van de pols.

symptomen TFCC

 • Pijn aan de pinkzijde van de pols
 • Instabiliteit of zwakte in de pols
 • beperkte polsmobiliteit
 • instabiliteit

symptomen

De symptomen van TFCC-letsel kunnen variëren afhankelijk van de ernst en specifieke locatie van de schade binnen het complex.

 • Pijn aan de zijkant van de pols: Vooral voelbaar aan de kant van de pink.
 • Zwelling: Zichtbare zwelling rond het getroffen gebied kan voorkomen.
 • Beperkte Polsmobiliteit: Moeilijkheid of pijn bij het draaien of buigen van de pols.
 • Instabiliteitsgevoel: Een gevoel dat de pols niet stevig is of kan ‘weggeven’ tijdens het gebruik.

oorzaken

TFCC-letsel kan ontstaan door diverse oorzaken, variërend van trauma tot degeneratieve veranderingen.

 • Trauma: Een val op een uitgestrekte hand of directe impact kan het TFCC beschadigen.
 • Degeneratieve Veranderingen: Naarmate men ouder wordt, kan het TFCC verzwakken of uitdunnen, waardoor het vatbaarder wordt voor schade.
 • Repetitieve Stress: Activiteiten die herhaalde draaiing of belasting van de pols vereisen, kunnen bijdragen aan TFCC-slijtage.

behandeling en diagnose

De diagnose van TFCC letsel wordt meestal gesteld door lichamelijk onderzoek, waarbij de arts specifieke tests uitvoert om pijn en instabiliteit te evalueren. Beeldvormende technieken zoals MRI kunnen worden gebruikt om de omvang van het letsel te bevestigen.

Behandeling van TFCC letsel begint vaak met conservatieve maatregelen. Rust en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, zijn essentieel. Het dragen van een polsbrace kan helpen om de pols te immobiliseren en genezing te bevorderen. Ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s, kunnen worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen.

Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het herstel van TFCC letsel. Gerichte oefeningen helpen de stabiliteit van de pols te verbeteren en de spieren rond het gewricht te versterken. In sommige gevallen kunnen corticosteroïdeninjecties worden overwogen om ontsteking en pijn te verminderen.

Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Artroscopische chirurgie wordt vaak gebruikt om scheuren in het TFCC te repareren of beschadigd weefsel te verwijderen. Deze minimaal invasieve procedure heeft meestal een kortere hersteltijd en minder complicaties dan open chirurgie.

Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij symptomen van TFCC letsel om verdere schade te voorkomen. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen effectief worden beheerst en kan de normale polsfunctie worden hersteld.

advies

Praktische Tips: Effectief beheer van TFCC-letsel vereist een gecombineerde aanpak om herstel te bevorderen en verdere schade te voorkomen.

 • Blijf Bewegen: Binnen de pijngrenzen, blijf de pols bewegen om stijfheid te voorkomen en genezing te bevorderen.
 • Anders Bewegen: Pas bewegingspatronen aan om overmatige belasting van de pols te vermijden.
 • Werken en Sporten: Gebruik ergonomische hulpmiddelen op het werk of tijdens sporten en overweeg activiteiten die de pols minder belasten.

 

Deze richtlijnen helpen bij het beheren van de symptomen van TFCC-letsel en kunnen de noodzaak voor ingrijpender behandelingen zoals chirurgie verminderen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen