Ziekte van Quervain

De Ziekte van Quervain, ook bekend als de Quervain’s tenosynovitis, is een pijnlijke aandoening die de pezen aan de duimzijde van de pols aantast. Het ontstaat wanneer de pezen in de eerste extensorpeeskoker, die door een tunnel aan de duimzijde van de pols lopen, ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn, zwelling en beperkte bewegingsvrijheid, vooral bij activiteiten die herhaalde duim- en polsbewegingen vereisen.

symptomen ziekte van Quervain

 • Pijn aan de duimzijde van de pols
 • Zwelling en stijfheid rond de duim
 • Moeite met grijpen en knijpen
 • Pijn verergerd door beweging van de duim of pols

symptomen

Symptomen van een ganglion kunnen variëren afhankelijk van de locatie en grootte van de cyste en de mate van druk die deze uitoefent op omliggende structuren.

 • Zichtbare Zwelling: Een duidelijk waarneembare bult die soms doorzichtig lijkt en zich vaak manifesteert op de pols of voet.
 • Pijn: Kan optreden als de cyste tegen zenuwen drukt, met name bij beweging die de druk verhoogt.
 • Verandering in Grootte: De cyste kan groeien of krimpen, afhankelijk van activiteitsniveaus en andere factoren.
 • Beperkte Bewegingsvrijheid: Indien het ganglion dicht bij een gewricht zit, kan het bewegen van dat gewricht pijnlijk of stijf zijn.

oorzaken

De exacte oorzaak van ganglioncysten is vaak niet duidelijk, maar ze worden geassocieerd met bepaalde risicofactoren en omstandigheden.

 • Mechanische Stress: Herhaalde bewegingen of druk op een gewricht of pees kunnen bijdragen aan de vorming van een ganglion.
 • Gewrichts- of Peesschade: Schade aan gewrichten of pezen kan leiden tot de vorming van ganglions als reactie op de schade.
 • Idiopathische Oorzaken: In veel gevallen ontwikkelen ganglions zich zonder duidelijke reden, hoewel ze vaker voorkomen bij jongere volwassenen en vrouwen.

behandeling en diagnose

Diagnose van de Ziekte van Quervain wordt vaak gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek en een positieve Finkelstein-test, waarbij de patiënt zijn duim in de handpalm moet leggen en de vingers eroverheen moet vouwen. Vervolgens wordt de pols naar de pinkzijde gebogen, wat scherpe pijn veroorzaakt bij de duimzijde van de pols als de aandoening aanwezig is.

Behandeling begint meestal met conservatieve maatregelen. Rust en het vermijden van activiteiten die de symptomen verergeren, zijn essentieel. Het dragen van een duimspalk kan helpen om de beweging van de duim en pols te beperken, waardoor de ontstoken pezen de kans krijgen om te herstellen. Ontstekingsremmende medicijnen, zoals NSAID’s, kunnen worden voorgeschreven om pijn en zwelling te verminderen.

Fysiotherapie en gerichte oefeningen kunnen ook nuttig zijn om de pezen te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Als conservatieve behandelingen onvoldoende verlichting bieden, kunnen corticosteroïdeninjecties direct in de peeskoker worden overwogen om de ontsteking te verminderen en pijn te verlichten.

In zeldzame gevallen, wanneer andere behandelingen falen, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. De procedure omvat het vrijmaken van de pezen door de peeskoker open te snijden, waardoor de pezen meer ruimte krijgen om soepel te bewegen.

Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken bij symptomen van de Ziekte van Quervain om verdere complicaties te voorkomen. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen effectief worden beheerst, waardoor de normale hand- en polsfunctie wordt hersteld.

advies

Praktische Tips: Hier zijn enkele aanbevelingen voor mensen die leven met een ganglioncyste.

 • Blijf Bewegen: Handhaaf beweging binnen de comfortgrenzen om stijfheid te vermijden en mobiliteit te ondersteunen.
 • Anders Bewegen: Pas activiteiten aan om directe druk op het ganglion te minimaliseren, wat helpt om ongemak te verminderen.
 • Werken en Sporten: Overleg met gezondheidsspecialisten over aanpassingen in werk en sport die de belasting op het ganglion kunnen verminderen, zoals het gebruik van ergonomisch gereedschap of specifieke beschermende uitrusting.

 

Deze benaderingen bevorderen het beheer van ganglion symptomen en kunnen helpen om een operatie te vermijden, vooral in minder ernstige gevallen.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen