schouder impingement

Schouder impingement is een aandoening waarbij de pezen van de rotator cuff bekneld raken tussen de botten van de schouder. Dit veroorzaakt pijn en bewegingsbeperkingen. Behandelingen variëren van fysiotherapie en medicatie tot chirurgie, afhankelijk van de ernst van de symptomen.

symptomen van schouder impingement

 • Pijn bij het heffen van de arm
 • Zwakte in de schouder
 • Pijn 's nachts of bij rusten
 • Beperkte bewegingsvrijheid
 • Gevoel van schuren of knarsen

symptomen

Schouder impingement, ook bekend als het impingementsyndroom, wordt gekenmerkt door pijn en ongemak rondom de schouder als gevolg van inklemming van de pezen en weke delen tussen het schouderdak en de kop van de bovenarm. De symptomen kunnen variëren in intensiteit en omvatten:

 • Pijn bij het heffen van de arm: Ervaar pijnlijke sensaties wanneer u uw arm optilt, vooral bij activiteiten boven schouderhoogte zoals het kammen van het haar of het aantrekken van kleding.
 • Zwakte in de schouder: Merk een afname op in de kracht van de schouder, wat kan resulteren in moeite met het uitvoeren van alledaagse taken zoals tillen of dragen.
 • Pijn ‘s nachts of bij rusten: Voel aanhoudende pijn, vooral ‘s nachts tijdens het slapen of tijdens periodes van rust.
 • Beperkte bewegingsvrijheid: Ervaar moeilijkheden bij het bewegen van de arm in verschillende richtingen, zoals zijwaarts of achterwaarts.
 • Gevoel van schuren of knarsen: Mogelijk ervaar je een gevoel van schuren, knarsen of klikken in de schouder tijdens beweging, wat wijst op irritatie en ontsteking van de pezen en slijmbeurzen.

 

Deze symptomen kunnen geleidelijk verergeren na verloop van tijd, vooral bij voortdurende overbelasting van de schouder. Het is belangrijk om bij verdenking van schouder impingement medische hulp te zoeken voor een juiste diagnose en passende behandeling om verdere complicaties te voorkomen.

oorzaken

Schouder impingement, ook wel subacromiaal impingement genoemd, ontstaat wanneer de pezen van de rotator cuff of de slijmbeurs in de schouder bekneld raken. Dit kan leiden tot irritatie en ontsteking, resulterend in pijn en beperkte bewegingsvrijheid. Het komt vaak voor bij atleten en mensen die repetitieve armbewegingen uitvoeren, zoals schilders of timmerlieden.

De belangrijkste oorzaken en risicofactoren voor schouder impingement zijn:

 • Overbelasting: Herhaalde armbewegingen kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de pezen.
 • Anatomische Variaties: Abnormale botvormen of sporen kunnen bijdragen aan de beknelling van de pezen.
 • Leeftijd: Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op slijtage en impingement toe.
 • Schouderletsels: Vorige blessures aan de schouder kunnen het risico verhogen.

diagnose

De diagnose van schouder impingement wordt meestal gesteld door een combinatie van lichamelijk onderzoek en beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s, echografie of MRI. De arts zal de schouder onderzoeken op pijnpunten en bewegingsbeperkingen, en aanvullende tests kunnen helpen om de ernst van de aandoening te bepalen.

behandeling

Behandelingen voor schouder impingement richten zich op het verminderen van pijn en ontsteking, en het verbeteren van de mobiliteit. Dit omvat:

 • Rust en Activiteitsaanpassing: Het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken om de pezen te laten herstellen.
 • IJs en Warmte: Het aanbrengen van ijs om ontsteking te verminderen, en warmte om de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Medicatie: Ontstekingsremmende medicijnen en pijnstillers kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen.
 • Fysiotherapie: Oefeningen gericht op het versterken van de schouderspieren en het verbeteren van de flexibiliteit kunnen het herstel bevorderen.
 • Injecties: Corticosteroïde-injecties kunnen helpen om ernstige ontstekingen en pijn te verminderen.

 

In ernstige gevallen, waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn, kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Dit kan bestaan uit een subacromiale decompressie of een bursectomie om ruimte te creëren voor de pezen en de normale schouderfunctie te herstellen.

preventie

Het voorkomen van schouder impingement omvat het vermijden van overbelasting door regelmatig pauzes te nemen tijdens repetitieve activiteiten, het uitvoeren van schouderversterkende oefeningen en het handhaven van een goede lichaamshouding.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen