Skiduim

Een skiduim, ook wel gamekeeper’s thumb genoemd, kan pijnlijk zijn. In dit artikel bespreken we symptomen en behandelopties zoals fysiotherapie en koude therapie.

Symptomen van een skiduim

  • Pijn en zwelling: Skiduim veroorzaakt vaak acute pijn en zwelling aan de basis van de duim.
  • Beperkte beweging: Het gewricht kan stijf aanvoelen en de beweging van de duim kan beperkt zijn.
  • Instabiliteit: De duim kan instabiel aanvoelen, wat invloed heeft op de grijpkracht.
  • Blauwe plekken: Blauwe plekken rond het duimgewricht kunnen voorkomen na een blessure.

Een skiduim, ook wel bekend als gamekeeper’s thumb, is een blessure aan het ulnaire collaterale ligament van het duimgewricht. Dit soort letsel treedt meestal op bij activiteiten waarbij de duim plotseling naar buiten wordt gebogen, zoals bij een val of een plotselinge beweging tijdens het sporten. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van letsel.

Behandelingsopties voor skiduim

  • Duimbrace: Een duimbrace biedt stabiliteit en beperkt ongewenste bewegingen bij een skiduim. Het ondersteunt het gewricht, bevordert genezing en minimaliseert verdere schade, vaak in combinatie met andere behandelingen voor een sneller herstel.
  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een cruciale rol spelen bij het herstel van een skiduim. Een fysiotherapeut kan oefeningen en mobilisatietechnieken aanbevelen om de stabiliteit en kracht van het duimgewricht te herstellen. Dit helpt bij het voorkomen van verdere blessures en vermindert pijn.
  • Koude therapie: Koude therapie met ijskompressen kan nuttig zijn om zwelling en ontsteking te verminderen, vooral in de vroege stadia van het letsel. Regelmatige toepassing van koude kan helpen om de pijn te verlichten en het herstelproces te versnellen.

Het is essentieel om bij een skiduimblessure snel medische hulp te zoeken. De juiste diagnose en behandeling zijn van groot belang om blijvende schade te voorkomen en een snel herstel te bevorderen. Samenwerken met een zorgverlener en het volgen van een passend behandelplan zal helpen om de duimfunctie te herstellen en weer normaal te kunnen gebruiken.

Persoonlijk advies: plan uw consult

Een persoonlijk consult biedt de gelegenheid om jouw specifieke situatie te bespreken en een behandeling op maat te ontvangen. Onze zorgprofessionals staan klaar om je te ondersteunen in de reis naar pijnverlichting.

Maak een afspraak voor een persoonlijk consult met een van onze zorgprofessionals
Zet vandaag nog de stap naar pijnverlichting, neem contact op met onze deskundige zorgprofessionals en ontdek we voor je kunnen betekenen. Op werkdagen zijn we bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 via het telefoonnummer 085 201 0703.

SCROLL UP