Vocht in enkel

Dikke en opgezwollen enkels komen vaak voor en zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Toch kan aanhoudende zwelling en pijn in je enkel een teken zijn van een dieper liggend gezondheidsprobleem. Blijft de zwelling bestaan en wordt de enkel niet dunner, dan is het een raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je, als het nodig blijkt, verwijzen naar een specialist in orthopedie. Maar hoe ontstaat die zwelling in je enkel eigenlijk? En wat kun je eraan doen om het te verminderen? Op deze pagina leggen we dat graag aan je uit.

Oorzaken vocht in enkels

De oorzaak van vocht in je enkel is vaak een verminderde doorbloeding. Als je bloed niet goed doorstroomt, kunnen er vochtophopingen in je onderlichaam ontstaan, wat leidt tot een dikke (pijnlijke) enkel. Vocht kan ook ontstaan door een verstuiking of ontsteking van de enkel. Er zijn enkele aandoeningen die direct behandeld moeten worden, zoals:

  • Diabetes
  • Trombose
  • Nier- en leveraandoeningen
  • Hart- en vaataandoeningen

Dikke enkels zie je het meest in de zomer, als je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook tijdens de menstruatie en zwangerschap ervaren vrouwen vaak vocht in de enkels, door schommelingen in oestrogeen en progesteron. Tijdens de zwangerschap maakt het hormoon progesteron de wand van de bloedvaten dunner, waardoor vocht makkelijker in het weefsel terechtkomt. Een zwangere vrouw kan tot 2 tot 3 liter extra vocht vasthouden, wat resulteert in opgezwollen voeten, handen en enkels.

Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, hart-, lever-, of nieraandoeningen, hebben vaak last van vocht in de enkels. Ook kan vocht vasthouden in de enkels een vervelende bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Behandeling van vocht in de enkel

Als je last hebt van opgezwollen voeten en enkels tijdens de zwangerschap, is het goed om actief te blijven om de bloedsomloop te stimuleren. Ook helpt het om een kussen onder je benen te leggen tijdens het slapen, zodat het lichaam het vocht makkelijker kan afvoeren. Bij zwelling door warm weer hoef je meestal niets te doen; de zwelling neemt af zodra het koeler wordt.

Bij aanhoudende klachten door vocht in de enkels kan het dragen van een brace een oplossing bieden. Deze braces zijn gemaakt van ademend en comfortabel materiaal, zijn eenvoudig te gebruiken en passen in elke schoen, waardoor je optimaal draagcomfort ervaart. Er zijn enkelbraces beschikbaar in verschillende beschermingsniveaus, geschikt voor uiteenlopende klachten.

Hoe lang moet ik een enkelbrace dragen?

Hoe lang je een enkelbrace moet dragen, hangt sterk af van de aard van je klacht. Bij een verstuiking of verzwikking kan dit zelfs tot een jaar duren! Het is belangrijk dat je de brace alleen draagt wanneer je klachten ervaart en hem daarna weer afdoet.

Persoonlijk advies: plan uw consult

Een persoonlijk consult biedt de gelegenheid om jouw specifieke situatie te bespreken en een behandeling op maat te ontvangen. Onze zorgprofessionals staan klaar om je te ondersteunen in de reis naar pijnverlichting.

Maak een afspraak voor een persoonlijk consult met een van onze zorgprofessionals
Zet vandaag nog de stap naar pijnverlichting, neem contact op met onze deskundige zorgprofessionals en ontdek we voor je kunnen betekenen. Op werkdagen zijn we bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 via het telefoonnummer 085 201 0703.

SCROLL UP