vocht in enkel

Dikke en opgezwollen enkels komen vaak voor en zijn meestal niets om je zorgen over te maken. Toch kan aanhoudende zwelling en pijn in je enkel een teken zijn van een dieper liggend gezondheidsprobleem. Blijft de zwelling bestaan en wordt de enkel niet dunner, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je, als het nodig blijkt, verwijzen naar een specialist in orthopedie. Maar hoe ontstaat die zwelling in je enkel eigenlijk? En wat kun je eraan doen om het te verminderen? Op deze pagina leggen we dat graag aan je uit.

symptomen van vocht in enkel

 • zwelling
 • pijn
 • stijfheid
 • functieverlies

symptomen

De voornaamste symptomen geassocieerd met vocht in de enkel omvatten:

 • Zwelling: Zichtbare vergroting van de enkel die vaak gepaard gaat met een sponsachtig gevoel.
 • Pijn: Afhankelijk van de oorzaak kan er pijn zijn die verergert bij beweging.
 • Stijfheid: Beperking in de bewegingsvrijheid van de enkel.
 • Warmte en roodheid: Deze kunnen wijzen op ontsteking of infectie.
 • Functieverlies: Moeilijkheid bij het lopen of uitvoeren van activiteiten.

oorzaken

De oorzaak van vocht in je enkel is vaak een verminderde doorbloeding. Als je bloed niet goed doorstroomt, kunnen er vochtophopingen in je onderlichaam ontstaan, wat leidt tot een dikke (pijnlijke) enkel. Vocht kan ook ontstaan door een verstuiking of ontsteking van de enkel. Er zijn enkele aandoeningen die direct behandeld moeten worden, zoals:

 • Diabetes
 • Trombose
 • Nier- en leveraandoeningen
 • Hart- en vaataandoeningen

 

Dikke enkels zie je het meest in de zomer, als je lichaam meer vocht vasthoudt. Ook tijdens de menstruatie en zwangerschap ervaren vrouwen vaak vocht in de enkels, door schommelingen in oestrogeen en progesteron. Tijdens de zwangerschap maakt het hormoon progesteron de wand van de bloedvaten dunner. Een zwangere vrouw kan tot 2 tot 3 liter extra vocht vasthouden, wat resulteert in opgezwollen voeten, handen en enkels.

Ook kan vocht vasthouden in de enkels een vervelende bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

behandeling

Als je last hebt van opgezwollen voeten en enkels tijdens de zwangerschap, is het goed om actief te blijven om de bloedsomloop te stimuleren. Ook helpt het om een kussen onder je benen te leggen tijdens het slapen, zodat het lichaam het vocht makkelijker kan afvoeren. Bij zwelling door warm weer hoef je meestal niets te doen; de zwelling neemt af zodra het koeler wordt.

Bij aanhoudende klachten door vocht in de enkels kan het dragen van een brace een oplossing bieden. Deze braces zijn gemaakt van ademend en comfortabel materiaal, zijn eenvoudig te gebruiken en passen in elke schoen, waardoor je optimaal draagcomfort ervaart. Er zijn enkelbraces beschikbaar in verschillende beschermingsniveaus, geschikt voor uiteenlopende klachten.

Ook volgende behandelingsopties zijn zeer aanbevolen:

RICE-methode:
Rust: Verminder activiteiten die stress of druk op de enkel leggen om verdere schade te voorkomen.
IJs: Regelmatig ijs aanbrengen op de gezwollen enkel om zwelling en pijn te verminderen. Gebruik het ijs in sessies van 15-20 minuten.
Compressie: Gebruik een elastisch compressieverband of enkelbrace om steun te bieden en zwelling te beheersen.
Elevatie: Houd de enkel hoger dan het hart om de afvoer van vocht te bevorderen, vooral tijdens rust.

Medicatie:
– Ontstekingsremmende medicijnen zoals NSAID’s kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen. In ernstige gevallen kunnen sterkere pijnstillers of corticosteroïde-injecties nodig zijn.

Fysiotherapie:
– Professionele begeleiding bij het uitvoeren van oefeningen die gericht zijn op het versterken van de enkel en het verbeteren van flexibiliteit en balans.

Compressietherapie:
– Soms gebruikt bij langdurige zwelling, waarbij speciale compressiekousen of -apparaten de zwelling helpen reduceren.

Hoe lang moet ik een enkelbrace dragen?

Hoe lang je een enkelbrace moet dragen, hangt sterk af van de aard van je klacht. Bij een verstuiking of verzwikking draag je 1 tot 2 maanden een brace, terwijl de klachten tot een jaar kunnen duren.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen