Knie op slot

De knie kan op slot komen te zitten door een verkeerde beweging te maken of door een trauma. Wanneer dit gebeurt, is het strekken en buigen van het kniegewricht niet of in beperkte mate mogelijk. Ben je benieuwd naar meer informatie, zoals de behandeling hiervan? Lees dan gerust verder. Wij leggen het graag uit.

De oorzaak van een knie die op slot staat

Een knie kan op slot komen te zitten door het maken van een verkeerde beweging of door een trauma. In sommige gevallen kan er geen oorzaak gevonden worden. Meestal is de meniscus beschadigd als de knie op slot zit. Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de knie op slot gaat. Deze worden hieronder kort besproken.

  • Gescheurde meniscus of losraken van gewricht
  • Gescheurde kruisband
  • Gewrichtsmuis

Gescheurde meniscus of losraken van gewricht

Door een verkeerde beweging kan de meniscus scheuren of losraken van het gewricht. De meniscus komt van zijn plek en hierdoor komt de meniscus (deels) vast te zitten in het gewricht tussen het boven- en onderbeen. Hierdoor kunnen het bovenbeen en het onderbeen niet meer goed glijden. Het voelt dan alsof de beweging van het kniegewricht heel beperkt is.

Gescheurde kruisband

Door een verkeerde beweging kunnen ook de kruisbanden scheuren. De uiteinden van de kruisbanden kunnen dan vast komen te zitten in het kniegewricht. Hierdoor kan het gewricht nog maar beperkt bewegen. Een scheur in de kruisband kan dus ook een oorzaak zijn van een knie die op slot zit.

Gewrichtsmuis

Een gewrichtsmuis kan ook nog een mogelijke oorzaak zijn van een knie die op slot gaat. Dit komt echter zelden voor. Bij een gewrichtsmuis is er een stukje kraakbeen of bot losgeraakt dat rondzweeft in de knie. Wanneer dit stukje kraakbeen of bot tussen het boven- en onderbeen klem raakt, dan kan het kniegewricht op slot komen te zitten.

De symptomen als je knie op slot staat

Als je knie op slot staat, dan kun je je knie niet meer volledig buigen, strekken of je kunt in beide richtingen niet meer volledig bewegen. Het is dan heel lastig om deze beweging te maken. Hierdoor kun je niet goed meer lopen. Soms kan de knie ook dik worden, omdat er schade in het kniegewricht zit. Hieronder worden alle symptomen nog even samengevat:

  • Moeite met lopen
  • De knie kan opzwellen
  • Je kunt de knie niet meer volledig buigen of strekken
  • Je kunt in beide richtingen niet meer volledig bewegen

De behandeling

Bij de aanpak van een knie die op slot zit, is het cruciaal om eerst te achterhalen wat de oorzaak is. Niet elke situatie vereist een operatie; soms is de schade minder ernstig. In gevallen van een verdraaide of overbelaste knie is het aan te bevelen om met fysiotherapie te beginnen. Een specifiek behandelplan helpt dan om zowel de knie als de omliggende spieren te versterken, waardoor je been meer kracht en het kniegewricht meer stabiliteit krijgt.

Bij afwezigheid van ernstige schade, kun je doorgaans binnen zes tot twaalf weken terugkeren naar je normale activiteiten. Mocht een operatie toch noodzakelijk zijn, dan ondersteunt fysiotherapie je bij het revalidatieproces.

Persoonlijk advies: plan uw consult

Een persoonlijk consult biedt de gelegenheid om jouw specifieke situatie te bespreken en een behandeling op maat te ontvangen. Onze zorgprofessionals staan klaar om je te ondersteunen in de reis naar pijnverlichting.

Maak een afspraak voor een persoonlijk consult met een van onze zorgprofessionals
Zet vandaag nog de stap naar pijnverlichting, neem contact op met onze deskundige zorgprofessionals en ontdek we voor je kunnen betekenen. Op werkdagen zijn we bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 via het telefoonnummer 085 201 0703.

SCROLL UP