Nekklachten

Heb je last van nekpijn en zoek je naar een oplossing? In het artikel hieronder vind je antwoorden op al je vragen over nekklachten. We gaan in op de voornaamste oorzaken, symptomen en behandelingen om je nekpijn te verlichten.

Begin je reis naar herstel van nekklachten!

Nekklachten zijn vaak redelijk eenvoudig op te lossen.

Heb je last van je nek? Nekpijn is niet alleen vervelend, maar ook een veelvoorkomend probleem met diverse oorzaken. De symptomen en behandelingen voor nekklachten kunnen sterk variëren. Hieronder vind je meer informatie over de types, oorzaken, symptomen en behandeling van nekpijn.

Welke verschillende soorten nekklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten nekpijn klachten, we bespreken enkele van deze klachten.

Kans

Alle nekklachten worden vaak gecategoriseerd onder de term KANS, wat staat voor Klachten aan de Arm, Nek en Schouders. Dit omvat ook mogelijke klachten aan de pols of elleboog. KANS verwijst naar klachten die ontstaan zonder een specifiek ongeval of ziekte. Voorheen bekend als RSI, waarbij beschadiging een vereiste was, hoeft dit bij KANS niet het geval te zijn, aangezien veel nekpijn zonder duidelijke beschadiging kan optreden.

Aspecifiek of Specifiek

Nekklachten kunnen in twee categorieën worden ingedeeld: aspecifiek en specifiek. Aspecifieke klachten hebben geen duidelijk aanwijsbare oorzaak, maar dat betekent niet dat er geen lichamelijke oorzaak aanwezig is of kan zijn. Specifieke klachten daarentegen, hebben vaak een duidelijke oorsprong, zoals slijtage, een hernia of andere specifieke oorzaken. Stress of het langdurig aanhouden van een verkeerde houding kunnen ook onderliggende factoren zijn.

Acute of chronische klachten

Nekklachten kunnen verder ingedeeld worden in acute en chronische klachten. Klachten die minder dan zes weken duren, worden als acuut beschouwd. Klachten die langer dan drie maanden aanhouden, worden als chronisch gezien.

Meest voorkomende aandoeningen bij nekklachten

Nekklachten – oorzaken, symptomen en behandeling

Wat zijn de oorzaken

Verschillende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van nekpijn, waaronder een whiplash, nekhernia, slijtage of posturaal syndroom (een gevolg van slechte houding). Ook osteoporose (botontkalking) of wervelfracturen kunnen nekpijn veroorzaken.

Er zijn eveneens risicofactoren die de kans op klachten aan de cervicale wervelkolom verhogen. Triggerpoints, stress of spanning, eenzijdige houdingen en bewegingspatronen, overbelasting, een verkeerde slaaphouding, of een trauma zijn slechts enkele voorbeelden van factoren die nekpijn kunnen uitlokken.

Wat zijn symptomen

Nekklachten kunnen gepaard gaan met een breed scala aan symptomen, zoals een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheid, problemen met het zicht, of stekende pijn in de nek. Deze symptomen variëren sterk en zijn direct gerelateerd aan de oorzaak van de nekpijn, die kan uitstralen naar het hoofd, de bovenrug, schouders, armen en handen. Pijn en stijfheid kunnen leiden tot beperkte bewegingsvrijheid, voornamelijk bij het buigen en draaien van het hoofd. De specifieke symptomen die je ervaart, hangen af van de onderliggende oorzaak.

De behandeling van nekklachten

De behandeling van nekklachten varieert per individu en hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. In algemene zin is het doel om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verhogen. Om niet alleen de klachten aan te pakken maar ook om herhaling te voorkomen, is het belangrijk om te werken aan stabiliteit, spierkracht en een correcte lichaamshouding. Bovendien zijn er diverse behandelingen beschikbaar voor nekpijn, omdat het doel altijd is om er zo snel mogelijk verlichting van te vinden.

Persoonlijk advies: plan uw consult

Een persoonlijk consult biedt de gelegenheid om jouw specifieke situatie te bespreken en een behandeling op maat te ontvangen. Onze zorgprofessionals staan klaar om je te ondersteunen in de reis naar pijnverlichting.

Maak een afspraak voor een persoonlijk consult met een van onze zorgprofessionals
Zet vandaag nog de stap naar pijnverlichting, neem contact op met onze deskundige zorgprofessionals en ontdek we voor je kunnen betekenen. Op werkdagen zijn we bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 via het telefoonnummer 085 201 0703.

SCROLL UP