verstuikte pols (Distorsie)

Een verstuikte pols veroorzaakt pijn. In dit artikel verkennen we de symptomen van een verstuikte pols, evenals diverse behandelingsopties zoals fysiotherapie, koude behandeling, en het gebruik van ondersteunende braces. Daarnaast bespreken we preventieve maatregelen en het belang van professioneel medisch advies voor een effectief herstel.

symptomen van verstuikte pols (distorsie)

 • pijn en zwelling
 • beperkte beweging
 • blauwe plekken
 • instabiliteit

symptomen:

 • Pijn en zwelling: Een verstuikte pols veroorzaakt acute pijn en zwelling.
 • Beperkte beweeglijkheid: De pols kan stijf aanvoelen en de bewegingsuitslag kan beperkt zijn.
 • Blauwe plekken: Blauwe plekken rond het polsgewricht kunnen voorkomen na een blessure.
 • Instabiliteit: De pols kan instabiel aanvoelen, wat de grijpkracht beïnvloedt.

Een verstuikte pols is een veelvoorkomende blessure die optreedt wanneer de ligamenten rondom de pols worden uitgerekt of gescheurd. Dit kan het gevolg zijn van een val of een plotselinge draaibeweging. De symptomen van een verstuikte pols kunnen variëren van mild tot ernstig.

 

oorzaken

Een verstuikte pols ontstaat vaak door plotselinge impact of ongebruikelijke bewegingen. Vallen op een uitgestrekte hand, sportblessures, overbelasting door repetitieve bewegingen, en directe klappen zijn de voornaamste oorzaken. Dit artikel belicht deze oorzaken en de bijbehorende preventie en behandeling van polsverstuikingen.

 

De vier belangrijkste oorzaken van een verstuikte pols zijn:

 • Vallen op een uitgestrekte hand: Veel voorkomend bij vallen tijdens het sporten of struikelen.
 • Sportblessures: Risico door sporten die intensief handgebruik of valrisico met zich meebrengen, zoals gymnastiek of voetbal.
 • Overbelasting: Langdurig herhalende bewegingen die stress op de pols veroorzaken, zoals bij tennis of gewichtheffen.
 • Directe klappen of impact: Ongevallen die directe kracht op de pols uitoefenen, bijvoorbeeld tijdens contactsporten of auto-ongelukken.

behandelingsopties

 • Polsbrace: Een polsbrace biedt stabiliteit en ondersteuning bij een verstuikte pols. Het minimaliseert herhaalde schade door de pols te stabiliseren, zwelling te verminderen en pijn te beheersen. Het dragen volgens instructies van een professional versnelt het herstel en helpt de pols te beschermen tijdens dagelijkse activiteiten.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het herstel van een verstuikte pols. Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken aanbevelen om de stabiliteit en kracht van de pols te herstellen. Dit helpt bij het voorkomen van verdere blessures en vermindert pijn.
 • Koude behandeling: Koude behandeling met ijskompressen kan de zwelling en ontsteking in het polsgewricht verminderen.

 

Het is van groot belang om bij polsinstabiliteit snel medische hulp te zoeken, omdat onbehandelde symptomen tot verdere schade kunnen leiden. Het kiezen van de juiste behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele behoeften. Samenwerken met een zorgverlener om de juiste aanpak te bepalen is essentieel om de handfunctie te herstellen en een betere levenskwaliteit te bereiken.

afspraak maken voor een persoonlijk consult

Bij Embracing Sports willen we je niet alleen voorzien van hoogwaardige medisch hulpmiddel maar we streven er ook naar om je te helpen de juiste keuzes te maken voor een snel herstel. We moedigen je aan om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, zodat onze zorgprofessionals je persoonlijk kan adviseren. Samen kunnen we een oplossing vinden om jouw herstelproces te optimaliseren. Je gezondheid en welzijn staan bij ons voorop, en we staan klaar om je te ondersteunen op weg naar je gewenste levensstijl en een pijnvrij leven.

volg ons

makkelijk betalen