polsklachten

Ben je op zoek naar een oplossing voor polsklachten? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over pijn in de pols. We bespreken oorzaken, symptomen en behandelmethoden om van je polsklachten af te komen.

De behandeling voor polsklachten

Polsklachten kunnen erg pijnlijk zijn en je dagelijkse activiteiten beperken. Veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere breuken door vallen op de hand, het Carpaal Tunnel Syndroom, TFCC-letsel, een instabiele pols of het Syndroom van Quervain. In het vervolg van dit artikel informeren we je over de oorzaken van polsklachten en de beste behandelmethoden.

Welke verschillende soorten polsklachten zijn er?

Er bestaan diverse polsklachten, elk met een eigen herstelduur. We onderscheiden aspecifieke en specifieke polsklachten, net zoals acute en chronische polsklachten.

Specifieke polsklachten hebben een bekende oorzaak, zoals een val die leidt tot een gebroken pols. Bij aspecifieke polsklachten is de oorzaak niet duidelijk, zelfs niet op beeldvormend materiaal zoals een röntgenfoto. Desondanks zijn er pijnklachten, mogelijk veroorzaakt door triggerpoints in spieren zoals de musculus subscapularis (schouderbladspier). Soms komt de klacht vanuit een nabijgelegen gewricht, zoals de elleboog, terwijl de pijn in de pols wordt gevoeld. Voorbeelden van specifieke klachten zijn slijtage, het Carpaal Tunnel Syndroom, de roeierspols en een kneuzing.

Acute polsklachten duren minder dan zes weken, zoals een polsfractuur. Chronische polsklachten duren langer dan drie maanden, zoals polsinstabiliteit.

Polsklachten kunnen ook worden gecategoriseerd op basis van specifieke aandoeningen of blessures die pijn in de pols veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Artrose / slijtage pols
Artritis / ontsteking
Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)
Reuma
RSI pols
TFCC
Verstuikte pols (Distorsie)
Ziekte van Quervain
Ganglion
Instabiliteit

Wat is Carpaal Tunnel Syndroom?

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS), een veelvoorkomende aandoening van de pols, CTS treedt op wanneer de carpale tunnel vernauwt. In dit gebied lopen verschillende zenuwen die beschermd worden door een peesplaat. Bij een vernauwing van de tunnel kunnen deze zenuwen bekneld raken, wat leidt tot pijnklachten en ongemak in de hand en pols. CTS kan diverse oorzaken hebben, zoals herhaalde handbewegingen of onderliggende gezondheidsproblemen. Het herkennen en behandelen van CTS is belangrijk voor het bevorderen van het comfort en de functionaliteit van de hand en pols.

Wat is instabiliteit van de pols?

Als de stabiliteit van de spieren afneemt of als de banden beschadigd of gescheurd zijn, kan dit leiden tot instabiliteit van de pols. Deze instabiliteit kan resulteren in pijnklachten in jouw pols en belemmert mogelijk ook de normale functie van de hand en de pols bij dagelijkse activiteiten.

Wat is het TFCC letsel?

TFCC is de afkorting van van het Triangulaire Fibro Cartilagineuze Complex. TFCC is gelegen aan de pinkzijde van de pols tussen het spaakbeen, de ellepijp en een handwortelbeentje. Het complex bestaat uit een tussenwervelschijf en banden die dienen om de pols te dempen en stabiliseren. Wanneer de discus van dit complex beschadigd raakt, wordt dit TFCC letsel genoemd.

Wat is het syndroom van De Quervain?

Het syndroom De Quervain komt relatief veel voor en wordt gekenmerkt door pijn, zwelling en beperking van één of meer pezen rondom de duim. Het inflammatiebeeld (ontsteking) omvat pijn, zwelling en mogelijke beperking van duimpezen. Deze aandoening treft vaker vrouwen, vooral tijdens zwangerschap en/of in combinatie met artrose.

Wat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols, ook bekend als een polsfractuur, is er een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp ter hoogte van de pols. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in de onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichten, waaronder het radiocarpale gewricht tussen het spaakbeen en enkele handwortelbeentjes, en het distale radio-ulnaire gewricht tussen de ellepijp en het spaakbeen. Deze fractuur kan het bewegen van deze gewrichten bemoeilijken.

Wat is pols artrose?

Pols artrose houdt in dat het kraakbeen in de pols is verslechterd, ook bekend als osteoartritis, een type reumatische ziekte. De pols bestaat uit de verbindingen tussen de ellepijp, het spaakbeen en de handwortelbeentjes, waar kraakbeen zorgt voor soepel bewegen zonder bot-op-botcontact. Bij artrose wordt dit kraakbeen zachter en dunner, wat kan leiden tot meerdere gewrichtsproblemen. Het gebruik van de term “slijtage” is misleidend, omdat het geen natuurlijk verouderingsproces is.

volg ons

makkelijk betalen