alles over steunkousen

Steunkousen worden door veel mensen gedragen voor uiteenlopende klachten en redenen. Het dragen van steunkousen kan voor sommige mensen wat vragen oproepen. Wij beantwoorden hier de meest gestelde vragen over het dragen van steunkousen en geven je uitgebreide antwoorden. Lees snel verder!

Heb je nog meer vragen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en professioneel advies.

hoelang gaat een steunkous mee?

Hoe lang je met je steunkousen doet, hangt natuurlijk af van hoe intensief je ze gebruikt. Gemiddeld kun je verwachten dat je steunkousen ongeveer een jaar meegaan. Als je ze echter heel vaak draagt, zal de druk die de kousen uitoefenen na verloop van tijd verminderen en zullen ze uitrekken. Wanneer dit gebeurt, bieden ze niet meer de gewenste ondersteuning. Het is belangrijk om op dit moment nieuwe steunkousen aan te schaffen om ervoor te zorgen dat je benen de juiste ondersteuning blijven krijgen.

wanneer mag je geen steunkousen dragen?

Er zijn een aantal situaties waarin het afgeraden wordt om steunkousen te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld direct na een zwangerschap, trombose of operatie, tenzij je specialist anders adviseert. Ook ‘s nachts steunkousen dragen wordt sterk afgeraden. Dit komt doordat de druk in de slagaderen lager is wanneer je ligt, en de steunkousen dan een hogere uitwendige druk geven. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren. Ons advies is daarom om de steunkousen ‘s nachts uit te doen.

hoe lang mag je steunkousen dragen per dag?

Het is raadzaam om de aangemeten steunkousen de hele dag te dragen. Zoals gezegd, mogen ze ‘s nachts niet gedragen worden. Probeer de steunkousen echt zo lang mogelijk te dragen; dus meteen vanaf het moment dat je opstaat tot je weer naar bed gaat. Op deze manier is de werking van de steunkousen optimaal.

hoe trek je ze aan?

Het aantrekken van steunkousen is niet moeilijk, maar vergt wel wat oefening en behendigheid. Hier leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet:

  1. Zorg dat je been goed droog is.
  2. Draai de kous binnenstebuiten tot aan de hiel.
  3. Trek de opening van de kous met beide handen uit elkaar en trek het voetgedeelte over je voet.
  4. Schuif het beengedeelte voorzichtig omhoog en verdeel de kous gelijkmatig over je been.
  5. Zorg dat er geen plooien of rimpels in de kous zitten.

Met deze stappen kun je je steunkousen correct aantrekken voor optimale ondersteuning.

hoe vaak mogen ze gewassen worden?

Mensen denken vaak onterecht dat steunkousen niet gewassen mogen worden. Dit is zeker niet het geval! Het is zelfs aangeraden om de steunkousen om de dag te wassen. Zo voorkom je dat ze vuil worden. Het is wel belangrijk dat je ze op de juiste manier wast, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Volg de wasinstructies op het etiket voor het beste resultaat.

steunkousen wassen met handen

Wil je je steunkousen met de hand wassen? Gebruik dan een vloeibaar wasmiddel en spoel de kousen goed uit. Ze kunnen ook veilig in de wasmachine op 30 of 40 graden. Let op: gebruik geen wasverzachter, want dit tast de stof aan. Steunkousen kunnen niet in de droger en mogen niet in direct zonlicht of op de verwarming drogen. De beste manier om ze te drogen is door ze in een handdoek te wikkelen en aan de lucht te laten drogen.

steunkousen kopen?

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over steunkousen of het gebruik ervan? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Ons team van zorgprofessionals staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te adviseren.

volg ons

makkelijk betalen